Ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος

ImageΜε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς.

Πλήθος κόσμου κατέκλισε από νωρίς τον ναό, οι οποίοι υποδέχθηκαν τον νέο του μητροπολίτη με ροδοπέταλα και λουλούδια.

Στην ενθρόνιση παρέστησαν πλειάδα Αρχιερέων της Ελλαδικής Εκκλησίας, καθώς και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κύριλλο προσφώνησε ο μέχρι πρότινος Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος.

Ο κ. Νικόλαος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η σημερινή μέρα, αναμενόμενη επί μακρόν, είναι για τη Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού μέρα χαράς μεγάλης και συμπυκνωμένης ελπίδος. Στο φόντο της, πικρές αναμνήσεις, και ανεπίτρεπτες απογοητεύσεις σβήνουν διακριτικά. Είναι μέρα ιστορική, αφού υποδεχόμαστε τον πρώτο Μητροπολίτη της νεοΐδρυτης αυτής Μητροπόλεως. Eίναι όμως και σημαδιακή, αφού φέρνει το μήνυμα της αποκαταστάσεως μιας χρονίζουσας εκκρεμότητας στον πολύπαθο λαό της. Γι’ αυτό και αισθάνομαι ότι οφείλω, μαζί με το θερμό και εγκάρδιο καλωσόρισμα του νέου Μητροπολίτου, τη στιγμή αυτήν, να καταθέσω και τη φωνή της βαθειάς καρδίας του διψασμένου και τραυματισμένου κλήρου και λαού».

«Η Ιερά Μητρόπολις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού είναι μέν νεοσύστατη, ο κλήρος όμως και ο λαός της ζουν την ποιμαντική τους ορφάνια εδώ και 64 περίπου μήνες. Η Τοποτηρητεία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κηδεμονίας, με κανέναν όμως τρόπο δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει τις αρμοδιότητες της πατρικής ευθύνης και παρουσίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο 74ος Κανών της εν Καρχηδόνι Συνόδου υπογραμμίζει την ανάγκη ο λαός να μην κηδεμονεύεται επί μακρόν από μνημονευόμενο επίσκοπο-διοικητή, αλλά να ποιμαίνεται από επίσκοπο-πατέρα», συνέχισε ο Μητροπολίτης Νικόλαος.

Επίσης τόνισε: «Μακαριώτατε, η υπερπενταετής καθυστέρηση  αποτελεί σκάνδαλο για τη σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία μας. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα ούτε καθήκον της στιγμής να αναζητήσουμε αίτια, εξηγήσεις η ενόχους γι’ αυτό. Είναι όμως της στιγμής να δοξάσουμε τον Κύριο που «εξήγαγεν ημάς εις αναψυχήν».

"Σεβασμιώτατε, ο πιστός λαός και η κοινωνία τής Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Σας υποδέχονται με πολύ σεβασμό, μεγάλη αγάπη αλλά και τεράστιες προσδοκίες. Η Ιερά Σύνοδος θεώρησε πως ο καταλληλότερος για να διαποιμάνει αυτήν την Επαρχία ήταν η Σεβασμιότητά Σας. Και ο Θεός δεν παρεμπόδισε αυτή την πράξη και απόφασή της. Ήδη πρώτος Μητροπολίτης και Επίσκοπος της θεοσώστου αυτής Επαρχίας επελέγητε Εσείς, ο πρώτος μέχρι της εκλογής Σας πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της", πρόσθεσε ο κ. Νικόλαος.

Κλείνοντας, τόνισε: "Ο Θεός να Σάς στηρίζει, η χάρι Του  να Σάς επισκιάζει και οι πολλές και μεγάλες ευλογίες Του να επιβεβαιώνουν την παρουσία Του  στη ζωή και τη διακονία Σας. Η Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού ευχόμαστε να αποτελεί την πρώτη αγάπη Σας, τη μεγάλη χαρά Σας, την πύλη του ουρανού για Σας και όλους μας μαζί Σας. «Δεύτε  αριστήσατε». Επιτρέψτε μου να το παρερμηνεύσω. Δώστε τον καλύτερο, τον άριστο, εαυτό Σας. Το χρειαζόμαστε, το περιμένουμε, Σας το ευχόμαστε"

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, στον ενθρονιστήριο λόγο του, μεταξύ άλλων τόνισε: «Σε ευχαριστώ Δέσποτα, Κύριε μου, που μολονότι είμαι ανάξιος με έκανες ιερουργό των μυστηρίων σου και κήρυκα της αληθείας σου. Αυτή η χάρη του Θεού και με την τιμία ψήφο των αδελφών αρχιερέων με ανέδειξε τον ελάχιστο Επίσκοπο και Ποιμένα της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας».

«Η χάρις του Κυρίου με οδήγησε στον ιερό τούτου μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, και δια των χειρών του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου με ενθρονίζει σήμερα στον υψηλό τούτο θρόνο για να ποιμάνω στο εξής, το λογικό του Κυρίου μας ποίμνιο της τοπικής ταύτης Εκκλησίας».

Τέλος, ο κ. Κύριλλος τόνισε: «Ευλογημένοι Χριστιανοί που ζείτε στην Κηφισιά και στους άλλους δήμους της μητροπολιτικής μας περιφέρειας, και σας ενώνει η πίστη μας στον Ιησού Χριστό ακούσατε του Επισκόπου σας: «Όπου συνάγονται οι πιστοί εκεί είναι και ο Χριστός εν μέσω αυτών, και όπου βρίσκεται ο Χριστός εν μέσω του λαού του, εκεί πραγματοποιείτε γνησία εκκλησιαστική σύναξη. Αυτή η ευλογημένη σύναξη του πλήθους πραγματοποιείται σήμερα ενώπιον των οφθαλμών μας αγαπητοί, είναι όμως απόλυτη ανάγκη να διαρκέσει για πάντα».

«Δεν πρέπει να εξαντληθεί σε μια τυπική υποδοχή του νέου Επισκόπου, σε κάτι που γίνεται μια φορά και δεν επαναλαμβάνεται ξανά! Αν θέλουμε πράγματι να είμαστε εκκλησία Χριστού και Μέλη του Αναστάντος σώματος του, πρέπει να παραμείνουμε άπαντες συνηγμένοι επί το αυτό. Έστω και αν προσωρινώς και σωματικώς χωριζόμεθα από τις ανάγκες του εφήμερου βίου, ποτέ δεν πρέπει να μας συμπήξει η μέριμνα ουτοσώστε να λησμονήσουμε που πράγματι ανήκουμε. Τίποτε δεν πρέπει να σταθεί ικανό να μας χωρίσει από το ζωηφόρο σώμα του Ιησού Χριστού», τόνισε επίσης ο Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος.

Φώτο: Χρήστος Μπόνης - Romfea.gr 

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

* Ο Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Αθήνα, Γεώργιο Βασιλείου

Εμφανίσεις: 45188
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!