Με μεγαλοπρέπεια τα ονομαστήρια του Θεσσαλιώτιδος Κυρίλλου

ImageΤην Τρίτη 8 Ιουνίου, παραμονή τής εορτής του Αγίου Κυρίλλου, Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης εψάλη πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου και συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρεντίνης κ. Σεραφείμ.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Κυριακός Τσολάκης, ο οποίος τόνισε την ευσέβεια, την μόρφωση και το ασκητικό φρόνημα του Αγίου Κυρίλλου, πατριάρχου Αλεξανδρείας και την συμβολή του στο Χριστολογικό δόγμα με την καθιέρωση του όρου «Θεοτόκος» για την Παναγία μας που ενεκρίθη από την Γ  Οἰκουμενικὴ Σύνοδο, το 431 μ.Χ στην Έφεσο. Αναφέρθηκε επίσης στο φιλανθρωπικό έργο του Αγίου Κυρίλλου που είχε ιδρύσει Νοσοκομείο και Πτωχοκομείο στην Αλεξάνδρεια για την περίθαλψη των ασθενών και την διατροφή και διαμονή των φτωχών και των αστέγων καθώς και στο πολυσχιδές συγγραφικό του έργο που διακρίνεται σε συγγράμματα Δογματικά, Ερμηνευτικά, Αντιαιρετικά και Επιστολές.

Ευχήθηκε τέλος στον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, ο Θεός και ο προστάτης του Αγιος Κύριλλος να τον διακρατούν έντιμο, υγιή, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγο της αληθείας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τόσο τον ομιλητή οσο και τον κλήρο και τον λαό που ήρθε στον Μητροπολιτικό Ναό για να συμπροσευχηθεί μαζί του, ενώ μοίρασε την αρτοκλασία στους πιστούς που έσπευσαν να του ευχηθούν έτη πολλά και ευλογημένα.

Την Τετάρτη 9 Ιουνίου, κυριώνυμο ημέρα  τής εορτής του Αγίου Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και του εορτάζοντος Μητροπολίτου, στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης τελέσθηκε  πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Κυρίλλου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρεντίνης κ. Σεραφείμ, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Πατρός και Οικουμενικού Διδασκάλου Κυρίλλου, Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, υπογραμμίζοντας την εμβάθυνσή του στο «μέγα της ευσεβείας μυστήριον», την αγωνιώδη θεολογική του πορεία, την κοινωνική του προσφορά και την πιστότητά του στην παράδοση της Εκκλησίας.

Αντιμετώπισε με επιτυχία, επεσήμανε, τις αιρέσεις της εποχής του χάρις στον φωτισμό και την καθοδήγηση του νου του από το Άγιον Πνεύμα, διακηρύσσοντας την ενότητα των ασυγχύτων φύσεων στο ενιαίο πρόσωπο του Χριστού, εισάγοντας τον όρο «Θεοτόκος» για το πρόσωπο της Παρθένου Μαρίας και αποσαφηνίζοντας τους όρους φύσις, ουσία, πρόσωπο, υπόστασις.

Μελέτησε επισταμένως την Αγία Γραφή και χρησιμοποίησε τόσο θεολογικούς όρους από τους προκατόχους του Καππαδόκες Πατέρες όσο και όρους από την θύραθεν φιλοσοφία, έτσι, ώστε οι μετέπειτα θεολόγοι να πουν γι’αυτόν ότι «θεολογεί ερμηνεύοντας ολόκληρα βιβλικά κείμενα και ερμηνεύει βιβλικά κείμενα θεολογώντας». Τέλος ευχήθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη μας  να εμπνέεται από το ήθος και το έργο του Αγίου Κυρίλλου και να ποιμαίνει έτη πολλά την θεόσωστο Μητρόπολή μας.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος στον χαιρετισμό του εξέφρασε την βαθύτατη εκτίμηση στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Κυρίλλου από τα χρόνια που τον γνώρισε ως Διευθυντή της Ριζαρείου Σχολής, τονίζοντας την ευγένειά του, την φιλοτιμία του, την πραότητά του, την μεγάλη του καρδιά και ευχήθηκε έτη μακρά και πανευφρόσυνα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε κλήρο και λαό για την τιμή που του έκαναν να συμπροσευχηθούν μαζί του δοξάζοντας το Πανάγιο Όνομα του Τριαδικού Θεού και ευχήθηκε ο Θεός δια πρεσβειών του Αγίου Κυρίλλου να διαφυλάττει όλους επιδαψιλεύοντας πλούσιες τις ευλογίες του.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των επισήμων παρέστη ο δήμαρχος Καρδίτσης κ. Δομήνικος Βερίλλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λάμπρος Τάτσιος, ο κ. Ι. Αλεξόπουλος κ.α.  Με το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο εορτάζων Μητροπολίτης μας κ. Κύριλλος δέχθηκε τις ευχές πλήθους πιστών στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Μητροπολιτικού Ναού.

Εμφανίσεις: 59158
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!