Βυζαντινή χορωδία από τη Μητρόπολη Τριμυθούντος στην Σλοβακία

ImageΑπό τις 14 ως τις 16 Μαΐου 2010, κατόπιν προσκλήσεως  του  Σεβ. Μητροπολίτου Μιχαλουπόλεως  (Michalovce) και Κασσοβίας (Košice) της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Γεωργίου και με την ευγενική συνεισφορά του Πανιερ. Μητροπολίτου Τριμυθούντος της Εκκλησίας Κύπρου κ. Βαρνάβα, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της δωδεκάμελης Βυζαντινής χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, με διευθυντή τον κ. Ευάγγελο Γεωργίου, στην Σλοβακία.

Το  Σάββατο στις 15 Μαΐου η χορωδία παρουσίασε διάφορους βυζαντινούς υμνούς πρώτα στην συνέλευση της Ορθόδοξου νεολαίας στο χωριό Choňkovce και ύστερα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου στην Μιχαλούπολη (Michalovce).

Την επόμενη ημέρα η χωροδία έψαλλε κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στο προσωρινό Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Τίμιας Σκέπης στην Κασσοβία (Κόσιτσε).

Το βράδυ της ίδιας μέρας η Κυπριακή χορωδία πήρε μέρος στην συναυλία χριστιανικής μουσικής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Θέατρο της Κασσοβίας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο τέως Πρόεδρος της Σλοβακίας κ. Rudolf Schuster και πολλοί άλλοι υψηλοί παράγοντες της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας και του διπλωματικού σωματείου, καθώς και οι εκπρόσωποι διαφορετικών χριστιανικών δογμάτων Σλοβακίας.

Η εκτέλεση της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής γενικά προκάλεσε έντονο ενθουσιασμό ανάμεσα στους Σλοβάκους, Ορθόδοξους και μή, οι οποίοι συναντήθηκαν ίσως για την πρώτη φορά με την γνήσια Ελληνική Ορθόδοξη μουσική παράδοση.

Αξίζει να σημειοθεί ότι οι Ορθόδοξοι της Σλοβακίας έχουν έναν εντελώς αυτόχθονο και ξεχωριστό τύπο της εκκλησιαστικής μουσικής – τετραφωνίας με βυζαντινές ρίζες.

Παραδοσιακά, στην Σλοβακία δεν υπάρχουν ιεροψάλτες, αλλά ψέλνει όλο το εκκλησίασμα.

Τους  ιεροψάλτες συνόδεψαν και δύο  κληρικοί της Ι. Μ. Τριμυθούντος, οι πατέρες Σπυρίδων Ζαχαριάδης και Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, οι οποίοι επίσης παρέδωσαν στον Μητροπολίτη Κασσοβίας ένα πιστό αντίγραφο της θαυματουργικής ιεράς εικόνας της Παναγίας της Μαχαιριωτίσσης, δώρο του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, του Θεοφιλ. Χωρεπισκόπου Λήδρας κ. Επιφανίου, στους Ορθόδοξους της Σλοβακίας.

Η εικόνα της Μαχαιριωτίσσης θα τοποθετηθεί στον ακόμα υπό κατασκευήν Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Ιωάννου του Ελεήμονος στην Κασσοβία (Košice).  

Εμφανίσεις: 69952
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!