Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα "Ελευθέρια" Αλεξανδρουπόλεως

ImageΤην Παρασκευή 14 Μαΐου 2010 εορτάσθηκαν τα Ελευθέρια της Αλεξανδρουπόλεως και της Θράκης και η 90η επέτειος από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό της πατρίδος μας.

Στις φετινές εκκλησιαστικές τελετές προσεκλήθησαν από τον Μητροπολίτη μας και παρευρέθησαν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, που επί τριάντα χρόνια ποίμανε την Μητρόπολή μας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρανσυλβανίας κ. Λαυρέντιος από το Πατριαρχείο Ρουμανίας, ο όμορος Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο οποίος επί 20 έτη υπηρέτησε ως αρχιμανδρίτης στην Μητρόπολή μας.

Το απόγευμα της Πέμπτης 13 Μαΐου 2010 τελέσθηκε με μεγαλοπρέπεια ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της Παναγίας της Ελευθερωτρίας χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Πριν το τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος παρουσίασε τους προσκεκλημμένους Αρχιερείς τονίζοντας την αμηχανία του καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι γνωστοί στους Εβρίτες.

Ανταπαντώντας στα γαλλικά ο Μητροπολίτης Τρανσυλβανίας  κ. Λαυρέντιος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για την πρόσκληση και μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ. Δανιήλ στους Αλεξανδρουπολίτες για την ημέρα των Ελευθερίων της πόλης τους.

Πριν την έξοδο για την Λιτανεία της Εικόνος της Παναγίας της Ελευθερωτρίας στους δρόμους της πόλης ωμίλησε προς το εκκλησίασμα και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, εμφανώς συγκινημένος από την υποδοχή του επί τριακονταετία ποιμνίου του, και αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για την πρόσκληση αναφέρθηκε στην πολυαγαπημένη του Θράκη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει ημέρα που να μην σκέφτομαι την Θράκη, την Αλεξανδρούπολη και την Μητρόπολη" και συνέχισε ενθυμούμενος διάφορες στιγμές της Αρχιερατείας του στην Αλεξανδρούπολη από το 1974, όταν κατέφθασε βράδυ στην πόλη με αυτοκίνητο σε μιά περίοδο δυσμενών σχέσεων με την Τουρκία λόγω της Κύπρου, μέχρι το 2004 όταν αναχωρούσε από την Αλεξανδρούπολη για να αναλάβει την νέα του μητροπολιτική καθέδρα στην Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε η Λιτανεία της Εικόνος της Παναγίας της Ελευθερωτρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης υπό τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας της Μεραρχίας μας.

Την κυριώνυμο ημέρα, Παρασκευή 14 Μαΐου 2010, τελέσθηκε από το πρωί η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος στον Όρθρο  και ιερουργούντος στην Θεία Λειτουργία του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.Image

Στο τέλος της Λειτουργίας αναγνώσθηκε το Πρακτικό των Ελευθερίων και ακολούθως τελέσθηκε η Πανηγυρική Δοξολογία. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο συμπολίτης μας Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γεώργιος Ντόλιος ενώ και στον Εσπερινό και στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου μας καθώς και Διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού κ. Αγγελούδης.

Ακολούθησε επίκαιρη ομιλία από την κ. Φωτεινή Τοζακίδου και στη συνέχεια όλοι οι επίσημοι κατευθήνθηκαν στην πλατεία του Φάρου για το Τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης μας.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στην κεντρική Λεωφόρο η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Εμφανίσεις: 43210
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!