Ζητούμε, από την Αλβανική Κυβέρνηση να αποδώση στην Εκκλησία την περιουσία της

ImageΜέσα στην δίνη και στον σάλο της οικονομικής κρίσεως και της κοινωνικής αναστατώσεως, η Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης ωργάνωσε και εφέτος τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον Αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου και την υπογραφή του «Πρωτοκόλλου της Κερκύρας» (Φεβρουάριος - Μάϊος 1914).

Στις εκδηλώσεις, που, κατά γενική ομολογία στέφθηκαν από επιτυχία, παραβρέθηκαν μέλη του ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. και της Σ.Φ.Ε.Β.Α. και πλήθος ανθρώπων, τόσο από τις Επαρχίες Πωγωνίου και Κονίτσης, όσο και από άλλες περιοχές της Πατρίδος μας.

Οι εκδηλώσεις έγιναν στο Δελβινάκι, την Κυριακή, 16 Μαΐου 2010. Μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο των πρωτεργατών του νικηφόρου εκείνου αγώνος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ  εξεφώνησε την καθιερωμένη ομιλία.

Στην συνέχεια, ακολούθησε ειρηνική πορεία μέχρι το ηρώο της κωμοπόλεως, όπου εψάλη τρισάγιο, ο Εθνικός Ύμνος, καιενεκρίθη δια βοής το ακόλουθο

Ψ Η Φ Ι Σ Μ  Α

1) Ζητούμε από τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς να πορεύωνται ενωμένοι και μονοιασμένοι στον αγώνα τους για την πολύπαθη γη της Βορείου Ηπείρου.

2) Ζητούμε από την Κυβέρνηση της Αλβανίας να σταματήση να υποθάλπη τις παράλογες βλέψεις των «Τσάμηδων» και να καλλιεργή την ιδέα της δήθεν «Μεγάλης Αλβανίας» σε βάρος τηςΕλλάδος.

3) Ζητούμε, επίσης, από την Αλβανική Κυβέρνηση να αποδώση στην Εκκλησία την περιουσία της και, παράλληλα, να σταματήση την αρπαγή των κτημάτων των ΕλλήνωνΒορειοηπειρωτών.Image

4) Ζητούμε να γίνη στην γειτονική Χώρα η απογραφή του Ελληνικού πληθυσμού με σαφή αναφορά στο θρήσκευμα και την εθνικότητα, υπό την επίβλεψη διεθνών παρατηρητών.

5) Απαιτούμε από την Ελληνική Πολιτεία να ασκήση υπεύθυνη και δυναμική πολιτική στα εθνικά θέματα, ένα από τα οποία είναι και αυτό της Βορείου Ηπείρου. Τέλος,

6) Μαζί με τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς, χαιρετίζουμε και τους αδελφούς Κυπρίους και ευχόμαστε ευόδωση του εθνικού θέματος και της Βορείου Ηπείρου και της Κύπρου, σύμφωνα με τους προαιώνιους πόθους του Ελληνισμού. 

Εμφανίσεις: 46580
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!