Επιστολή Κυθήρων Σεραφείμ για τις Αρχιερατικές εκλογές

ImageΕπιστολή προς την Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, απέστειλε σήμερα 7 Μαΐου 2010, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ με αφορμή την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας στις 10 με 12 Μαΐου 2010.

Στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, ενημερώνει τον Αρχιεπίσκοπο, ότι διερχόμενος μια οδυνηρή μετεγχειρητική περίοδο δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης, ο κ. Σεραφείμ κάνει παρέμβαση σχετικά με τις Αρχιερατικές εκλογές, όπου μεταξύ άλλων τονίζει ότι «ο Κανονικός Μητροπολίτης Αττικής Νικόδημος, ουδέποτε δικασθείς η καταδικασθείς υπό Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων».

Η Επιστολή του Μητροπολίτη Κυθήρων έχει ως εξής:

Υποστάς, συν Θεώ, προ τινων ημερών εγχειριτικήν επέμβασιν αφαιρέσεως συριγγίου εκ της περιεδρικής χώρας και διερχόμενος οδυνηράν μετεγχειριτικήν περίοδον, μεθ' όσων αυτή συνεπάγεται, προάγομαι να αναφέρω Υμίν ότι κωλύομαι να συμμετάσχω των εργασιών της εκτάκτως συγκαλουμένης από 10ης έως 12ης Μαϊου ε.ε. Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εις τον σοβαρόν τούτον λόγον υγιείας προστίθεται και ο ετήσιος εορτασμός του Αγίου Προστάτου των Κυθήρων Οσίου Θεοδώρου (11-12 Μαΐου ε.ε.).

Όμως, επιτραπήτω μοι, Μακαριώτατε και άγιοι Αδελφοί Αρχιερείς, να δηλώσω ότι ο σωματικός πόνος είναι ηπιώτερος και ολιγώτερος - ανεκτότερος του ψυχικού.

Πυρπολουμένης και συνταρασσομένης της Πρωτευούσης του Έθνους μας η Σεπτή Ιεραρχία μας συνέρχεται επειγόντως δι' Αρχιερατικάς εκλογάς και λοιπά θέματα - εισηγήσεις, ενώ υφίστανται σοβαραί κανονικαί και εκκλησιαστικαί εκκρεμότητες, μη διευθετηθείσαι ευαγγελικώς και κανονικώς.

Επ' αυτού έγραψα Υμίν ευσεβάστως κατ' επανάληψιν δια των υπ' αριθ. 157/27-02-2009, 97/08-02-2010 και 194/10-3-2010 και δεν ωφελεί εις τίποτε να επανέλθω.

Η σπουδή πληρώσεως των νεοσυσταθεισών Ι. Μητροπόλεων Κηφισίας και Ιλίου, ενώ δεν ευρίσκονται εν κανονική χηρεία και ενώ ο Κανονικός Μητροπολίτης Αττικής Νικόδημος, ουδέποτε δικασθείς η καταδικασθείς υπό Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων (τουναντίον δε αθωωθείς πολλάκις υπό του Σ.τ.Ε., θεωρήσαντος ως μηδέποτε επιβληθείσαν την ποινήν της εκπτώσεως εκ του Μητροπολιτικού Θρόνου Αττικής και Μεγαρίδος) και ουδέποτε υποβαλών παραίτησιν εκ της θεόθεν λαχούσης αυτώ Επισκοπής εκλήθη, το ολιγώτερον, ενώπιον της Δ.Ι.Σ. η της Ι.Σ.Ι. δι' ακρόασιν και την διευθέτησιν της κανονικής ταύτης εκκρεμότητος, δεν αναπαύει το εκκλησιαστικόν πλήρωμα, ουδέ την ταπεινότητά μου.

Αντί ταύτης της Κανονικής ρυθμίσεως πληρούνται τα εναπομείναντα δύο τμήματα της αρχικής Ι. Μητροπόλεως, αγνοουμένου του Κανονικού Μητροπολίτου και όχι με πρόσωπα, τα οποία θα διέθετον, ομολογουμένως, την καλήν μαρτυρίαν παρά του εκκλησιαστικού Χριστεπωνύμου πληρώματος και δεν έχουν απησχολήσει δυσμενώς τα μέσα μαζικής ενημερώσεως, και «κατόπιν εορτής» συζητείται το θέμα της άρσεως του μη κανονικώς και συννόμως επιβληθέντος «επιτιμίου ακοινωνησίας» εις τον Κανονικόν Μητροπολίτην Αττικής Νικόδημον.

Προς τι; Δια να γίνη μία πολυαρχιερατική επίσημη κηδεία, όταν επιστή η ώρα της προς Κύριον εκδημίας του; Μα, ουδέποτε εζήτησε η επεδίωξε επισημότητες ο σεπτός Ιεράρχης. Αποκατάστασιν της διασαλευθείσης κανονικής τάξεως ζητεί και τούτο δια να τερματισθή παν παρόμοιον κακόν προηγούμενον.

Φοβούμαι, Μακαριώτατε, ότι θέλοντες να πληρώσωμεν ούτω πως τα δύο αυτάς Ιεράς Μητροπόλεις της πολυπαθούς Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής δεν θα πράξωμεν το καλλίτερον και θεοφιλέστερον, αλλά τουναντίον.

Εάν επρόκειτο δια την αποκατάστασιν της κανονικής τάξεως και της κανονικής ρυθμίσεως του υφισταμένου εκκλησιαστικού ζητήματος θα έκαμνα υπέρβασιν του σωματικού πόνου και θα προσεπάθουν να δώσω το παρόν.

Συγχωρήσατέ μοι δια τας όχι ευχαρίστους αυτάς σκέψεις και την επί του θέματος αυτού τοποθέτησίν μου.

Εύχομαι να διαψευσθώ, αλλά δεν δύναμαι εκ κλίνης πόνου και ασθενείας να αποκρύψω τας ανησυχίας και την αγωνίαν μου.

Επί δε τούτοις ασπαζόμενος Υμάς εν Κυρίω διατελώ,

Μετά βαθυτάτου σεβασμού

† Ο Κυθήρων Σεραφείμ

 

Εμφανίσεις: 46123
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!