Η Μητρόπολη Γουμενίσσης για τις τοιχογραφίες στο ναό «Άξιον Εστί» Αξιουπόλεως

ImageΜε αφορμή το δημοσίευμα στο Πρακτορείο σας «Romfea.gr» για τις τοιχογραφίες στον Ιερό Ναό Παναγίας «Άξιόν Εστιν» Αξιουπόλεως, προς αποφυγήν παρεξηγήσεως και τυχόν σκανδαλισμού, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

α) Όταν προέκυψε εν πρώτοις ζήτημα με θέματα της αγιογράφησης, υποδείχθηκε όλα αυτά να διορθωθούν και, όσα δεν ήταν δυνατόν να διορθωθούν, να απαλειφθούν.

β) Η Ιερά Μητρόπολη σε μεταγενέστερο χρόνο υπενθύμισε εκ νέου την εντολή.

γ) Πρόσφατα, η μόνη παραχώρηση προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, επειδή μεσολαβούσαν οι εορτές του Πάσχα και ο αγιογράφος είναι καθηγητής σε σχολείο του Πειραιά, οπότε δεν ήταν ευχερής η άμεση απαλοιφή και επανόρθωση, ήταν να πραγματοποιηθούν στις θερινές διακοπές μετά το πανηγύρι του Ιερού Ναού.

δ) Προς επίρρωση των λεγομένων, παραθέτουμε αποσπάσματα επισήμων εγγράφων του Σεβασμιωτάτου  προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

«...τόσον το κατ᾽ εμέ ως Επίσκοπος και Ποιμενάρχης σας, όσον και εξ αποφάσεως του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, συνιστώ την απάλειψη νεωτεριτικών θεμάτων που απάδουν προς την αγιογραφική Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας… και την αποφυγήν όσων τυχόν προγραμματίσατε να τοιχογραφηθούν. Ο χώρος της Εκκλησίας δεν αποτελεί εργαστήρι ζωγραφικής, όπου δύναταί τις να πειραματίζεται, αυτερμηνεύων την Παράδοση, άνευ της διαγνώμης του Επισκόπου και του εκκλησιαστικού πληρώματος και των ειδότων…».

«…εκ του προσφάτου τεχνητού πανελληνίου θορύβου περί τις αδόκιμες παραστάσεις του Ενοριακού Ναού σας “Παναγία – Άξιόν Εστιν“, απογεύθηκα τον πικρόν καρπόν της ανηκοΐας σας, καθ  ὅτι εις εμέ οι πάντες κατελόγισαν την ευθύνην για τους αγιογραφικούς πειραματισμούς στον Ι. Ναό, αγνοούντες τον δια μακρών υπεύθυνο επισκοπικό μας λόγο και τις υποδείξεις του Μ/Σ. Είεν.

Εκείνο πάντως που προέχει και απομένει ως αναπόδραστον όφλημα, έναντι της τοπικής εν Αξιουπόλει Εκκλησίας–Ενορίας, αλλά και της Ι. Μητροπόλεως και ευρύτερα της Εκκλησίας μας, είναι οπωσδήποτε η επανόρθωση των εσφαλμένων, όσον δαπανηρά και αν αποβή είτε δια το Ε.Σ. είτε δια τον αγιογράφον.

Ανυπερθέτως, λοιπόν, και ανυποστόλως εντέλλομαι την απαλοιφή των επιμάχων τοιχογραφιών και λεπτομερειών, ώστε κυρίως να μην προκαλείται το ανυποψίαστον πλήρωμα με τις αδόκιμες αυτές παραστάσεις… Επεύχομαι, να ολοκληρωθούν τα πάντα επί τέλους ευσχημόνως και κατά την παραδεδομένην τάξιν, προς δόξαν Θεού και οικοδομήν της Εκκλησίας…»

Εμφανίσεις: 53079
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!