Νέας Σμύρνης Συμεών «Αντισταθείτε αδελφοί! Κρατήστε ψηλά τη σημαία της πίστεως»

ImageΜε λαμπρότητα και επισημότητα τιμήσαμε κι εφέτος τη μνήμη της προστάτιδος και πολιούχου της πόλεώς μας Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος.

Επίκεντρο του εορτασμού ο ομώνυμος Μητροπολιτικός μας Ναός με το μεγαλόπρεπο νέο κωδωνοστάσιό του, του οποίου η θέα παραπέμπει τη μνήμη μας στην αλησμόνητη και πολύκλαυστη Σμύρνη της Ιωνίας.

Προσκεκλημένοι Ιεράρχες του Σεβασμ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών στην εφετινή πανήγυρη ήταν οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Δράμας κ. Παύλος.

Ο Σεβασμ. Δράμας χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Μεγάλο Εσπερινό και ο Σεβασμ. Πειραιώς προεξήρχε και ομίλησε στη θεία Λειτουργία.

Το απόγευμα της Κυριακής εψάλη ο μεθέορτος Εσπερινός και στη συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη μεγαλοπρεπής λιτανεία της εικόνας της Αγίας Φωτεινής.

Πλήθη πιστών, που ευλαβούνται ιδιαίτερα την Μεγαλομάρτυρα Προστάτιδά μας, συνέρρευσαν και στις τρεις εόρτιες Συνάξεις.

Στην κεντρική πλατεία της πόλεως αναπέμφθηκε η καθιερωθείσα τα τελευταία χρόνια δέηση και ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Συμεών απηύθυνε προς τους πιστούς τον ακόλουθο εόρτιο χαιρετισμό.

«Πασχάλια, ευφρόσυνη περίοδος. Μέσα στο φως της Ανάστασης του Χριστού μας και την ομορφιά της άνοιξης, αγαπητοί μου αδελφοί, τιμούμε σήμερα, τιμά η πόλη μας ολόκληρη, τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος και προστάτιδός της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος.

Την ώρα αυτή που βρισκόμαστε στην καρδιά της πόλεώς μας, την κεντρική της πλατεία, δοξάζουμε τον αναστημένο Κύριό μας και επικαλούμαστε τις πρεσβείες της Αγίας Φωτεινής.

Στα χέρια μας κρατούμε με καύχηση και λιτανεύουμε με χαρά την ιερή εικόνα της μεγαλομάρτυρος και προστάτιδός μας.

Την προσκυνήσαμε στο ναό της με σεβασμό. Την ασπαστήκαμε ευλαβικά. Και τώρα τη λιτανεύουμε με την πεποίθηση ότι η παρουσία και η διέλευσή της ευλογεί και αγιάζει κι εμάς τους ίδιους και τον τόπο στον οποίο ζούμε και κινούμαστε.

Αυτό είναι το νόημα της λιτανείας. Αυτό πιστεύουμε οι ορθόδοξοι χριστιανοί για τα ιερά σύμβολά μας· τον Σταυρό του Χριστού μας· τις ιερές εικόνες των Αγίων μας.

Αυτή είναι η ζωντανή παράδοση που έφεραν εδώ από την αλησμόνητη Σμύρνη μας οι ξεριζωμένοι πρόγονοί μας.

Αυτής της παραδόσεως κληρονόμοι και φορείς είμαστε κι εμείς, οι σημερινοί χριστιανοί που κατοικούμε σ᾽ αυτή την πόλη.

Γι᾽ αυτό και μας θλίβει και μας κάνει ν᾽ αγανακτούμε η στάση ορισμένων —ευτυχώς ελάχιστων— εναντίον των χριστιανικών μας συμβόλων. Η επίμονη προσπάθειά τους να απομακρύνουν τον Σταυρό του Κυρίου μας.

Να κατεβάσουν από τους δημόσιους χώρους τις εικόνες μας. Να περιθωριοποιήσουν την Εκκλησία μας. Να απαλείψουν, αν είναι δυνατόν, κάθε ίχνος χριστιανικής παρουσίας από την κοινωνική και δημόσια ζωή.

• Αντισταθείτε, αδελφοί μου.

• Κρατήστε ψηλά τη σημαία της πίστεως.

• Ο Χριστός, ο λυτρωτής και Σωτήρας μας, στην πρώτη θέση της καρδιάς μας.

• Το Ευαγγέλιό Του πηγή έμπνευσης και οδηγός στη ζωή μας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η μάνα και το στήριγμά μας. Χριστός ανέστη! Χρόνια πολλά! 

Η Μητρόπολη Νέας Σμύρνης τίμησε το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης Image

Κατά την εύσημη ημέρα της εφετινής πανηγύρεως της Αγίας Φωτεινής η Ιερά Μητρόπολή μας αποφάσισε να τιμήσει το Κοινωφελές Ίδρυμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ με την κορυφαία διάκριση, που για πρώτη φορά απονεμήθηκε, τον Χρυσό Σταυρό της Αγίας Φωτεινής μετά σχετικού Διπλώματος.

Η απονομή έγινε στο τέλος της θείας Λειτουργίας. Προ της απονομής ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας προσφωνώντας τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ανέφερε :

«Είναι γνωστοί σε όλους οι στενοί δεσμοί της οικογενείας Ωνάση με την αγία Φωτεινή Νέας Σμύρνης. Λόγω αυτών των δεσμών το Ίδρυμα ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία και την έκκληση του μακαριστού Μητροπολίτου και προκατόχου μου κυρού Αγαθαγγέλου και ανέλαβε τη δαπάνη και τη φροντίδα της ανεγέρσεως του νέου κωδωνοστασίου, πανομοιοτύπου εκείνου της αγίας Φωτεινής Σμύρνης, το οποίο —όπως και ο ναός— αφανίστηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Λόγω αυτών των δεσμών προσφύγαμε και πάλι προ τριετίας προς το Δ.Σ. του Ιδρύματος ζητώντας την οικονομική συνδρομή του για τη στεγανοποίηση του τρούλου και την επισκευή των δύο παλαιών κωδωνοστασίων του Ναού.

Για να εκφράσουμε, λοιπόν, την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της τοπικής Εκκλησίας για την πολύτιμη προσφορά του Ιδρύματος, αποφασίσαμε να απονείμουμε —και αυτό γίνεται για πρώτη φορά— στο Ίδρυμα εν τω προσώπω του αξιοτίμου και πολυαγαπητού Προέδρου του κ. Αντώνη Παπαδημητρίου τον Χρυσό Σταυρό της αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής μετά σχετικού Διπλώματος.

Επιπλέον αποφασίστηκε να τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο του Ναού και προ του νέου Κωδωνοστασίου αναθηματική μαρμάρινη πλάκα, απτή έκφραση και αυτή της ευγνωμοσύνης και των ευχαριστιών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για την προσφορά στην τοπική Εκκλησία και την πόλη μας του νέου Κωδωνοστασίου».

Ευθύς μετά την απονομή οι Αρχές της πόλεως, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΩΝΑΣΕΙΟΥ, ο Ιερός Κλήρος, και οι Σεβασμ. Μητροπολίτες κατευθύνθηκαν στον αύλειο χώρο, όπου προ του νέου κωδωνοστασίου τελέσθηκε από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη μας Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Αγαθαγγέλου, των αοιδίμων Μεγάλων Ευεργετών του Ιερού Ναού Αριστοτέλους, Αλεξάνδρου και Χριστίνας Ωνάση και των κεκοιμημένων δύο πρώτων Προέδρων του Ιδρύματος Ιωάννου Γεωργάκη και Στυλιανού Παπαδημητρίου, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανέγερση του νέου κωδωνοστασίου.

Μετά το Τρισάγιο έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής μαρμάρινης πλάκας, στην οποία αναγράφονται τα ακόλουθα :

ΤΟ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΝ ΤΟΥΤΟ ΕΜΦΕΡΕΣ ΠΑΝΤΗι ΤΩι ΤΟΥ ΕΝ ΣΜΥΡΝΗι ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ, ΚΑΤΑΣΚΑΦΕΝΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΝ, ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΟΣΕΝ ΤΗι ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΝΕΑΝ ΣΜΥΡΝΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑι  ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΚΡΗΤΟΣ, ΦΙΛΟΤΙΜΩι ΔΑΠΑΝΗι ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ

Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΕΤΕΘΗ ΤΗι 25Ηι ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1990, ΤΑ ΔΕ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΕΝΟΝΤΟ ΤΗι 22Αι ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1998

Image

Image

Εμφανίσεις: 36746
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!