Πασχάλιο μήνυμα του Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλου

ImageΜέσα σε έναν κόσμο, που μόνο μηνύματα ταραχής και κρίσεων προβάλλει, έρχεται η Εκκλησία μας, να γεμίσει τις καρδιές μας με φως και ελπίδα: «Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται», τονίζει ο Κατηχητικός λόγος, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που αναγινώσκεται στο τέλος της Αναστάσιμης Ακολουθίας.

«Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται».

Εδώ δεν υπάρχει μία επαγγελία μελλοντικών υποσχέσεων, αλλά μία σαφής διατύπωση του μοναδικού πολιτεύματος, που ήδη λειτουργεί μέσα στη ζωή μας, και λειτουργεί για τη ζωή μας. Πρόκειται για το πολίτευμα του Αναστημένου Χριστού.

Όταν λέμε πολίτευμα εννοούμε έναν τρόπο ζωής. «Ποιός είναι αυτός ο τρόπος ζωής;» ίσως ρωτήσει κάποιος, που δεν θα επιθυμούσε να είναι προσωρινός πανηγυριστής, αλλά βιωματικός και μόνιμος Αναστάσιμος συνεορταστής αυτής της Εορτής.

Η απάντηση έρχεται μέσα από τις μαρτυρίες της ζωής, όλων εκείνων, που έκαναν την Ανάσταση, ανάσα τους και κτύπο της καρδιάς τους.

«Μηδείς φοβείσθω θάνατον, ηλευθέρωσε γαρ ημάς του Σωτήρος ο θάνατος». Αυτό είναι το καίριο σημείο τούτου του πολιτεύματος, η απελευθέρωση από την αγωνία του θανάτου. Αφού δεν υπάρχει τέλος , οι προοπτικές της ζωής μας αποκτούν άλλη ποιότητα.

«Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν». Οι κατακτήσεις της ανθρώπινης κενοδοξίας, οι φιλοδοξίες για μια  θέση κάτω από τον ήλιο, η αγωνιώδης αναζήτηση της κοινωνικής καταξίωσης, δεν εξαντλούν πλέον την επίγεια ζωή μας.

«Η Ανάσταση του Κυρίου, είναι ανανέωση της ανθρώπινης φύσεως». Τα γεγονότα της ζωής αντιμετωπίζονται πλέον με άλλο τρόπο. Ο βιωματικός και μόνιμος Αναστάσιμος συνεορταστής του Χριστού, βλέπει με  άλλη ματιά και δίνει άλλες απαντήσεις στις καθημερινές προκλήσεις του κόσμου.

«Λοιδορούμενοι ευλογούμεν, διωκόμενοι ανεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλούμεν».

Η Ανάσταση δίνει άλλες δυνατότητες στα καθημερινά μικρά λεπτά της ζωής μας. «Τη ελπίδι χαίροντες, τη θλίψει υπομένοντες, τη προσευχή προσκαρτερούντες».

Δεν υπάρχει οποιαδήποτε μορφή κρίσεως, που να έχει τη δύναμη να λυγίσει, αυτούς που σήμερα αποφασίζουν, να κάνουν την Ανάσταση τρόπο ζωής τους . Αυτοί είναι, που περιγράφονται από τον Απόστολο Παύλο: «ως αποθνήσκοντες και ιδού ζώμεν, ως παιδευόμενοι και μη θανατούμενοι, ως λυπούμενοι αεί δε χαίροντες, ως πτωχοί πολλούς δε πλουτίζοντες».

Όποιος είναι ευσεβής και φιλόθεος, μπορεί να απολαύσει από τώρα το λαμπρό αυτό πανηγύρι, μιας μόνιμης Αναστημένης ζωής. Εάν ανταποκριθεί τώρα στο κάλεσμα, θα πάρει από τώρα την χαρά του συνοδοιπόρου του Χριστού, στο μακρύ δρόμο της νοητής Εμμαούς, της ζωής μας. Εάν κάποιος έχασε τα χρόνια του, σε λάθος μονοπάτια, χωρίς το Χριστό, προσπαθώντας να αναλύσει τις κρίσεις του κόσμου και να βρει λύσεις  για τις τραγωδίες του, μπορεί κι αυτός να έλθει, έστω τώρα και καθυστερημένος.

Ο  δεσπόζων των πάντων Χριστός είναι φιλότιμος και θα τον δεχθεί, όπως και τον πρώτο, και την πράξη του θα τιμήσει και την πρόθεσή του θα επαινέσει. Στο πολίτευμα αυτό της Αναστάσεως κανείς δεν θα μπορεί, να αποκτήσει δύναμη πάνω στον κόσμο με τα πλούτη του, και ούτε κανείς θα περιφρονηθεί,  λόγω της φτώχειας του.

Όλοι θα απολαύσουν τον πλούτο της αγάπης του Αναστημένου Χριστού. «Μηδείς θρηνείτω πενίαν, εφάνη γαρ η κοινή βασιλεία». «Ανέστη Χριστός,  και ζωή πολιτεύεται».

«Ανέστη Χριστός,  και  νεκρός ουδείς επί μνήματος». Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει: «Κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί την Ανάσταση, όταν βλέπει τους χριστιανούς να πεθαίνουν και να ανίστανται κάθε μέρα»

Αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί,

Εύχομαι εκ βαθέων προς όλους σας, να «ευφρανθώμεν ενθέως»…«Πάσχα κροτούντες αιώνιον», μέσα στο Αναστάσιμο πανηγύρι της ανεκλαλήτου αγάπης, του νικήσαντος τον θάνατο, Κυρίου μας.

Ο  Επίσκοπος  και  Ποιμενάρχης  Σας

†  o  Γλυφαδας Παύλος

Εμφανίσεις: 58442
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!