Νέας Σμύρνης Συμεών «Η Ανάσταση του Χριστού. Η κορυφαία εορτή της Εκκλησίας μας»

Image«Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ του Χριστού μας αποτελεί το αληθινό και αιώνιο Πάσχα ημών των Χριστιανών», τονίζει μεταξύ άλλων στο Πασχαλινό μήνυμα του ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

«Εκ γαρ θανάτου προς ζωήν, και εκ γής προς ουρανόν, Χριστός ο Θεός ημάς διεβίβασεν...»*

* Από  τόν Κανόνα τής Κυριακής του  Πάσχα, ειρμός τής α’ ωδής

Αγαπητοί μου αδελφοί,

ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ σήμερα. Η ημέρα της ένδοξης Αναστάσεως του Χριστού μας. Το θαυμαστό γεγονός που συνιστά το θεμέλιο της χριστιανικής πίστεώς μας. Η κορυφαία εορτή της Εκκλησίας μας που κάνει τους πιστούς, «τα πάντα», να λάμπουν από φως και χαρά.

ΠΑΣΧΑ, λέξη εβραϊκή, σημαίνει διάβαση. Και η εορτή του εβραϊκού Πάσχα υπενθύμιζε στους Ισραηλίτες τη θαυμαστή διάβαση του περιουσίου λαού από τη γη της δουλείας, την Αίγυπτο, στη γη της επαγγελίας, τη γη Χαναάν.

Το Πάσχα του αρχαίου Ισραήλ αποτελεί τύπο και προεικόνιση του δικού μας χριστιανικού Πάσχα. Και η αισθητή εκείνη διάβαση των Ισραηλιτών διαμέσου της Ερυθράς θάλασσας προετύπωνε τη δική μας νοητή διάβαση των χριστιανών από τον θάνατο στη ζωή και από τη γη στον ουρανό.

Ο Μωϋσής ελευθέρωσε τους Ισραηλίτες από τη δουλεία των Αιγυπτίων και τους οδήγησε στη γη της επαγγελίας.

Και ο Χριστός μας, ο Υιός και Λόγος του Θεού, ελευθέρωσε κι εμάς, το νέο Ισραήλ, από τον ζυγό της αμαρτίας, τη φθορά και τον θάνατο και μας οδήγησε στην Εκκλησία Του· μας χάρισε, κατά τον απόστολο Παύλο, «την ελευθερίαν της δόξης των τέκνων του Θεού» (Ρωμ. 8,21).

Όπως ψάλλουμε την πανέορτη νύχτα του Πάσχα, ο Χριστός και Θεός μας μας πέρασε από τον θάνατο στη ζωή κι από τη γη στον ουρανό.  «Εκ γαρ θανάτου προς ζωήν και εκ γης προς ουρανόν Χριστός ο Θεός ημάς διεβίβασεν...».

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ του Χριστού μας αποτελεί το αληθινό και αιώνιο Πάσχα ημών των Χριστιανών. Ο σταυρωθείς και αναστάς Κύριος είναι ο κατ᾽ εξοχήν Αμνός του Θεού, «το Πάσχα ημών», όπως γράφει ο απόστολος Παύλος (Α’ Κορ. 5,7).

Εκείνος σταυρώθηκε και έχυσε το αίμα Του πάνω στον σταυρό για να λυτρώσει τον κόσμο από την αμαρτία. Δια του Πάθους Του οι άνθρωποι θεραπευθήκαμε από τα πάθη μας. Και δια της Αναστάσεώς Του χαρίζει σε όλους μας την αιώνια ζωή.

Το απολυτρωτικό έργο του Κυρίου μας συνεχίζεται δια της Εκκλησίας Του· προεκτείνεται μέσα στον χρόνο και την ιστορία. Κάθε φορά και όπου τελείται η θεία Λειτουργία, Εκείνος θυσιάζεται αναιμάκτως «υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας». Εκείνος προσφέρεται και γίνεται η αληθινή «βρώσις» και η αληθινή «πόσις» των πιστών     (Ιω. 6,55). Το Δείπνο της Ευχαριστίας είναι το αιώνιο πασχάλιο μυστήριο της Εκκλησίας.

ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ οι πιστοί το Πάσχα του Κυρίου μας. Αυτό σημαίνει ότι βιώνουμε το Πάσχα και ως ένα προσωπικό γεγονός· τη δική μας διάβαση από την πνευματική δουλεία στην πνευματική ελευθερία· την απεξάρτησή μας από την κυριαρχία της αμαρτίας και των παθών και την απόκτηση της ελευθερίας που χαρίζει στα τέκνα Του ο Θεός· την απαλλαγή μας από την κατάσταση της πνευματικής νεκρότητας και τη ζωοποίησή μας δια της χάριτος του Χριστού.

Αυτό συντελείται μόνο μέσα στην Εκκλησία μας. Η Εκκλησία είναι το ζωντανό σώμα του Χριστού. Γι᾽ αυτό και μόνο μέσα στην Εκκλησία μπορούμε να γίνουμε μέτοχοι της ζωής του Χριστού.

Στήν  Εκκλησία με το βάπτισμά μας πραγματοποιείται η αναγέννησή μας. Στην Εκκλησία γινόμαστε κοινωνοί των χαρισμάτων του Πνεύματος. Στην Εκκλησία μετέχουμε στην κοινωνία του σώματος και του αίματος του Κυρίου. Στην Εκκλησία, μ᾽ ένα λόγο, εξαγιάζεται και μεταμορφώνεται δια της χάριτος του Χριστού ολόκληρη η ζωή μας. Στην Εκκλησία η κάθε ώρα και η κάθε στιγμή της επίγειας ζωής μας γίνεται ένα αληθινό πάσχα, ένα πέρασμα «εκ του θανάτου προς την ζωήν και εκ της γης προς τον ουρανόν».

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η διάπυρη ευχή που ο ταπεινός Επίσκοπός σας από τα βάθη της καρδιάς του απευθύνει σε όλους σας, είναι το εφετινό Πάσχα του Κυρίου μας να γίνει μια πραγματική διάβαση, πέρασμα όλων μας

* από τη δουλεία της αμαρτίας στην ελευθερία του Χριστού·

* από τη μοναξιά του ατομισμού στη χαρά της κοινωνίας με τους αδελφούς μας·

* από τα σκοτάδια της πλάνης, της αβεβαιότητας και της σύγχυσης στο υπερούσιο φως της Αναστάσεως·

* από τη θανατερή αιχμαλωσία στα φθαρτά και τα γήινα στην ευφρόσυνη μέθεξη της όντως ζωής, που αναβλύζει από τον τάφο του αναστημένου Κυρίου μας.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Με  θερμές πασχαλινές ευχές

ο Επίσκοπός σας 

† Ο ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

Εμφανίσεις: 55849
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!