Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Ηρωική και αξιέπαινη η παραίτηση της Ηγουμένης»

Image«Πράξη ηρωική και αξιέπαινη», προκειμένου να επέλθει ειρήνη στη Μονή Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Καλαμάτας, χαρακτήρισε την παραίτηση της ηγουμένης Βρυαίνης Μάτση ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, μιλώντας χθες το πρωί στην Ε.ΡΑ. Καλαμάτας.

«Υπάρχει η παραίτηση της καθηγουμένης η οποία ούτε εξαναγκάστηκε ούτε εκβιάστηκε. Κατ‘ επανάληψη της είχα ζητήσει την παραίτηση και εκείνη με διαφόρους τρόπους και λόγους έκανε υπεκφυγή. Ερχόταν τη μία μέρα και μου έλεγε ότι θα δώσει την παραίτησή της και την επόμενη ημέρα με την παρεμβολή και παρέμβαση κάποιων άλλων προσώπων ανακαλούσε την θέλησή της να παραιτηθεί», δήλωσε καταρχάς ο μητροπολίτης.

Σχετικά με την άρση του επιτιμίου ο μητροπολίτης Χρυσόστομος είπε: «Το επιτίμιο ήρθη για δύο λόγους. Πρώτον γιατί απ‘ όλες τις μοναχές, ουδεμιάς εξαιρουμένης, επεδείχθη υπακοή στα κελεύσματα της Εκκλησίας και δέχτηκαν να παρουσιαστούν και να καταθέσουν στον εκκλησιαστικό ανακριτή. Δεύτερον, μέσα από τις διαδικασίες του ανακριτού έχει διαλευκανθεί η υπόθεση και έχουν αποδοθεί οι ευθύνες. Οι ανακρίσεις συνεχίζονται μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου και μετά θα δημοσιευθεί το πόρισμα και θα φανεί ποιες και γιατί έχουν ευθύνη. Έτσι λοιπόν, από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε μια διαδικασία με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορεί να συνεχίζει να υφίσταται το επιτίμιο της ακοινωνησίας. Κάποιες από τις μοναχές που είναι υπεύθυνες για ό,τι έχει γίνει στη μονή δεν μπορεί να βρίσκονται και ως υπόδικες και με το επιτίμιο της ακοινωνησίας, με διπλή ποινή δηλαδή».

Για την παραίτηση της ηγουμένης Βρυαίνης Μάτση και για τον ισχυρισμό της ίδιας σε συνέντευξή της στην «Ε» ότι αναγκάστηκε σε παραίτηση, ο μητροπολίτης συμπλήρωσε μεταξύ άλλων:

“Η παραίτηση της ηγουμένης δεν σημαίνει γι‘ αυτήν ούτε ότι είναι υπόδικος ούτε ότι αυτή είναι το πρόβλημα της μονής, ούτε της αποδίδεται κάποια κατηγορία. Αυτό που έκανε η ηγουμένη ήταν μια πράξη ηρωική, αξιέπαινη και αξιολογήθηκε πολύ θετικά, για να επέλθει η ειρήνη και η ησυχία στο μοναστήρι. Δεν είναι καθόλου το εξιλαστήριο θύμα - και το ξέρει καλά. Η μονή έχει αναλάβει την ευθύνη και για να την προστατεύσει και για να την γηροκομήσει. Και καλά θα κάνουν αυτοί που παριστάνουν τους υποβολείς της γερόντισσας να σταματήσουν να παίζουν αυτούς τους ρόλους, γιατί της κάνουν πάρα πολύ κακό - και για την υστεροφημία της και για την εν γένει παρουσία της στη μονή. Η ηγουμένη διαμένει στο μοναστήρι και θα συνεχίσει να διαμένει εκεί και μετά την εκλογή της νέας ηγουμένης», κατέληξε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Εμφανίσεις: 43223
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!