Ελληνισμός και Ορθοδοξία στη Μεγάλη Ελλάδα

ImageΈπειτα από την Ποιμαντορική του Περιοδεία  στην Απουλία της Μεγάλης Ελλάδας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος συνέχισε την επικοινωνία με τον ιερό Κλήρο και τον Ορθόδοξο λαό του Θεού της Νοτίου Ιταλίας, καθώς και τις Αρχές της, επισκεπτόμενος την Κατάνη της Σικελίας, τη Σεμινάρα και το Ρήγιο της Καλαβρίας, στηρίζοντας το ποίμνιό του και οργανώνοντας, ακόμη καλύτερα και σε σταθερές βάσεις, την αναγέννηση της Ελληνικής Ορθοδοξίας στα ιστορικά, πατρώα και αλησμόνητα εδάφη της Μεγάλης Ελλάδας.

Με βυζαντινή  μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάσθηκε το τριήμερο από 26 μέχρι 28 Φεβρουαρίου  στην Κατάνη της Σικελίας ο προστάτης Άγιος της ελληνορθόδοξης ενορίας  της μεγαλουπόλεως της Νοτίου Ιταλίας, άγιος Λέων επίσκοπος Κατάνης.

Σε όλες τις ακολουθίες (Β’ Χαιρετισμοί, Εσπερινός, Όρθρος και Θεία Λειτουργία), στις οποίες συμμετείχαν πλήθη πιστών, στην πλειοψηφία τους νέοι, φοιτητές, καθώς και ζευγάρια μικτών γάμων, Ελλήνων, αλλά και άλλων εθνικοτήτων, που βρίσκουν πνευματικό καταφύγιο στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Κατάνης, όπως συμβαίνει στις 70 περίπου εκκλησίες-ενορίες και τις 7 Μονές της Μητροπόλεως Ιταλίας, προεξήρχε ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Γεννάδιος, μαζί με κληρικούς της Μητροπόλεώς του και άλλων δικαιοδοσιών.

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρακολούθησε ο φιλορθόδοξος Δήμαρχος της πόλης και ισχυρός Γερουσιαστής του Ιταλικού Κοινοβουλίου κ. Raffaele Stancanelli, με τον οποίο την προηγούμενη ημέρα ο Σεβ. Μητροπολίτης συναντήθηκε στο δημαρχείο της πόλης και τον οποίο ευχαρίστησε τόσο για την προ μερικών μηνών επίσημη παραχώρηση στην Ορθόδοξη Μητρόπολη της εκκλησίας του Αγίου Λέοντος, όσο και για το γενικότερο ενδιαφέρον του προς αυτήν.

Απευθυνόμενος προς το πυκνότατο εκκλησίασμα της Κυριακής, που προσήλθε στο ναό από νωρίς το πρωί, για να τιμήσει τον προστάτη Άγιο, να ευχαριστήσει τον Ποιμενάρχη του για το ακούραστο ενδιαφέρον του και τη δυναμική διακονία του και να πάρει την ευχή του, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεννάδιος αναφέρθηκε στους εορτάζοντας Αγίους Λέοντα και Γρηγόριο τον Παλαμά, και την ομολογία της Ορθόδοξης πίστης τους, καλώντας το να ακολουθεί συνεχώς στην καθημερινή του ζωή το παράδειγμα των Αγίων, παραμένοντας αφοσιωμένο στην Ορθόδοξη πίστη και παράδοση της Εκκλησίας μας, όπως την δίδαξαν οι δύο Άγιοι Ιεράρχες, με κέντρο τον Επίσκοπο και την ενορία.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Ορθόδοξο μοναχισμό, με τον οποίο άμεσα συνδέονταν οι εορτάζοντες Άγιοι και να τονίσει την τεράστια πνευματική προσφορά του στην Εκκλησία και την Ελληνική Ορθοδοξία ιδιαίτερα, εκφράζοντας τη χαρά του διότι στη Μεγάλη Ελλάδα υπάρχουν σήμερα τρία σημαντικά μοναστικά κέντρα, το Ησυχαστήριο της Υπαπαντής του Κυρίου στη Σικελία, η γυναικεία Μονή των οσίων Ηλιού του νέου και Φιλαρέτου του κηπουρού στη Σεμινάρα της Καλαβρίας και η ανδρώα Μονή του οσίου Ιωάννου Θεριστού Καλαβρίας, η οποία, δυστυχώς, με τη σύμπραξη ορισμένων ανθελλήνων, βρίσκεται υπό παράνομη και άδικη κατάληψη από τη Ρουμανική Εκκλησία, εναντίον της οποίας η Ορθόδοξη Μητρόπολη προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας (Άρειος Πάγος), βέβαιη, κατά τα δεδομένα, στη δικαίωσή της.Image

Επίσης ο Σεβ. Ποιμενάρχης καταβάλλει προσπάθειές προς εξεύρεση, απόκτηση και εγκατάσταση αδελφότητας σε βυζαντινή μονή στη Σικελία ή την Απουλία της Μεγάλης Ελλάδας.

Το πρωί του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμανδρίτη Ευάγγελο Υφαντίδη, καθώς και τον εν Σικελία ιερό Κλήρο της Επαρχίας του, με τον οποίο είχε μακρά συνάντηση και συνεργασία επί διαφόρων ζητημάτων, προσκύνησε τα ιερά λείψανα της Αγίας Αγάθης, η οποία είναι η προστάτης της Κατάνης, ενώ δεν παρέλειψε να συναντηθεί εθιμοτυπικά και με το Ρ.καθολικό αρχιεπίσκοπο Mons. Salvatore Gristina, τον οποίο ευχαρίστησε για την ειλικρινή του συνεργασία με την Ορθόδοξη Μητρόπολη, προκειμένου οι Ορθόδοξοι που κατοικούν και εργάζονται στην Κατάνη, κυρίως οι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, να διατηρήσουν την Ορθόδοξη πίστη τους και να βρουν συμπαράσταση στα προβλήματά τους.

Το πρωί της Δευτέρας, 1 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεννάδιος βρέθηκε στο Ρήγιο, την πρωτεύουσα της Καλαβρίας, στην οποία χτίζεται εκ θεμελίων η πρώτη, έπειτα από πολλούς αιώνες, Ορθόδοξη εκκλησία, αφιερωμένη στον «Άγιο Παύλο των Ελλήνων», σε οικόπεδο που παραχώρησε στην Ιερά Μητρόπολη ο Δήμος της πόλης, συναντήθηκε με τους ιερείς της ενορίας και τους υπεύθυνους της κατασκευαστικής εταιρίας, επέβλεψε δε προσωπικά την πορεία των έργων, τα οποία βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος ανέλαβε τη διαποίμανση της Μητροπόλεως Ιταλίας, στην περιοχή της Καλαβρίας και Σικελίας στη Μεγάλη Ελλάδα δεν υπήρχε κανένας ιερέας και δεν υφίστατο καμία εκκλησία ή οργανωμένη μονή, σήμερα όμως, έπειτα από 14 περίπου χρόνια, υπάρχουν 22 ενορίες, εκκλησίες και μονές, στις οποίες διακονούν 11 ιερείς.

Ένα πραγματικό Θαύμα, εάν κανείς λάβει υπόψη τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται, κυρίως δε το οικονομικό ζήτημα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε του Μεγάλου Αποδείπνου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής των οσίων Ηλιού του νέου και Φιλαρέτου του κηπουρού στη Σεμινάρα της Καλαβρίας, πατρίδας του γνωστού Βαρλαάμ του Καλαβρού, συναντήθηκε με την Αδελφότητα και τους συνεργάτες της Μονής, και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών ανέγερσης του νέου κτιριακού συγκροτήματος της Μονής, το οποίο θεμελιώθηκε πριν μερικούς μήνες και στο οποίο θα εγκατασταθούν τα κελιά των μοναζουσών, ενώ θα υπάρχει και εσωτερικό παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.

ImageΣτο Αρχονταρίκι της Μονής, απευθυνόμενος ο Ποιμενάρχης προς τους λαϊκούς συνεργάτες της Μονής, διαφόρων εθνικοτήτων, αναφέρθηκε στον οικουμενικό χαρακτήρα της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, στην οποία πολλοί λαοί οφείλουν τη χριστιανική και σωτήριο Ορθόδοξή τους πίστη και παράδοση, επεσήμανε δε το γεγονός ότι εάν σήμερα στην Ιταλία, μια παραδοσιακά ρωμαιοκαθολική χώρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι άγνωστη, αλλά χαίρει σεβασμού και ελευθερίας, αυτό οφείλεται στην πολύχρονη παρουσία και δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ιταλία, που με τη συνεχή και αδιάκοπη μαρτυρία και αγωνία του κατάφερε να δημιουργήσει γέφυρες αγάπης με τους Ρωμαιοκαθολικούς και να γνωρίσει τον πνευματικό θησαυρό της Ορθοδοξίας.

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο νυν Μητροπολίτης Ιταλίας διακονεί στη χώρα αυτή επί πενήντα περίπου συνεχόμενα έτη! Την επόμενη ημέρα ο Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος δέχθηκε στην επίσημη Αίθουσα της Μονής την επίσκεψη του νεοεκλεγέντος Δημάρχου της κωμοπόλεως Dott. Antonio Bonamico, με τον οποίο είχε μακρά συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας Μητροπόλεως και Δήμου, παραχώρησε δε συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Καλαβρίας, σχετικά με τη μαρτυρία και διακονία της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης στη σύγχρονη κοινωνία.

Αναχωρώντας από τη Σεμινάρα για να επιστρέψει στην Έδρα του, στη Βενετία, ο Σεβασμιώτατος  κ. Γεννάδιος διήλθε από το χωρίο  Μελικουκά, όπου βρίσκεται το σπήλαιο  στο οποίο κατά τον 9ο αιώνα ασκήτευσε ο όσιος Ηλίας ο θαυματουργός, καθώς και τα ερείπια του ιστορικού μοναστηριού του, που ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη, προσευχήθηκε στους Αγίους της Μεγάλης Ελλάδας, ζητώντας την ευλογία και τη δύναμή τους ώστε τόσο ο ίδιος, όσο και οι πιστοί κληρικοί του και οι μοναστικές αδελφότητες, να συνεχίσουν να αγωνίζονται με φόβο Θεού, πίστη και αγάπη για την εδραίωση της Ελληνικής Ορθοδοξίας στα ιστορικά, πατρώα και αλησμόνητα εδάφη της Μεγάλης Ελλάδας, οι δε ενορίες, ναοί και μονές να αποτελούν Φάρους πνευματικούς για κάθε άνθρωπο που θα καταφεύγει στο μεγάλο και ασφαλές λιμάνι της Εκκλησίας.

Image

 

Εμφανίσεις: 42361
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!