Κερκύρας Νεκτάριος "Να επιστρέψουμε στις αξίες της Ορθοδοξίας"

ImageΜε κορυφαία στιγμή του εορτασμού την λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας, της αυτοκράτειρας που αναστήλωσε τις ιερές εικόνες, εορτάστηκε χθες 21 Φεβρουαρίου 2010  στην Κέρκυρα η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα της Αγίας, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Κατόπιν, με την δέουσα τάξη της κερκυραϊκής παραδόσεως, λιτανεύθηκε το ιερό σκήνωμα, ενώ οι ιερείς κρατούσαν στα χέρια τους εικόνες, όπως η ημέρα επιβάλλει.

Το Συνοδικό της Ορθοδοξίας διαβάστηκε μπροστά από το ναό της Παναγίας των Ξένων, ενώ σε σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η κρίση της εποχής μας είναι πρωτίστως πνευματική και έπειτα έπεται η οικονομική.

Θεραπεία δεν θα βρεθεί αν σε κοινωνικό επίπεδο δεν επιστρέψουμε στις αξίες της Ορθοδοξίας, διότι μόνο έτσι θα αλλάξει η νοοτροπία μας και θα αφήσουμε παρακαταθήκη στα παιδιά μας, επεσήμανε ο κ. Νεκτάριος.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην Κέρκυρα το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου  με πανηγυρικό Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ναό, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ενώ ομίλησε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Χερουβείμ Βελέτζας, γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Κλήρου.

Ο ομιλητής επεσήμανε τις θεολογικές αλήθειες για την προσκύνηση των ιερών εικόνων και τόνισε ότι στην εποχή μας, όπου κυριαρχεί η τηλεοπτική και κάθε είδους εικόνα, η θέση της Ορθοδοξίας ότι πρέπει να κοιτούμε το πρωτότυπο, αποτελεί το σημείο που μας βοηθά να κρίνουμε κάθε τι που βλέπουμε. Το νόημα για την Ορθοδοξία βρίσκεται στο πρόσωπο που απεικονίζεται και όχι στο ξύλο ή στα χρώματα ή στην ύλη.

Η εορτή της Ορθοδοξίας έκλεισε με Κατανυκτικό Εσπερινό την Κυριακή το απόγευμα στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος.

Κατ’ αυτόν ομίλησε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βραχνιώτης, εφημέριος του Ναού του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσευχή κατά την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία αποτελεί πολυτιμότατο όπλο για τον χριστιανό, αν συνδυάζεται με την σιωπή  της αγρυπνίας και την μελέτη του λόγου του Θεού και εντάσσεται στα πλαίσια της ζωής της Εκκλησίας.

Η προσευχή αποτελεί την πρόσκληση του ανθρώπου προς το Θεό για συνάντηση και ταυτόχρονα την απάντηση του ανθρώπου στο Θεό που τον αναζητεί ως το πλανηθέν πρόβατο.

Τέλος, ο π. Ιωακείμ επεσήμανε ότι η Ορθοδοξία είναι η πίστη  που οδηγεί τον άνθρωπο στην Ανάσταση από αυτήν εδώ τη ζωή και σε μία εποχή κρίσης, θορύβου, βουής, καλούμαστε να κάνουμε στροφή στην καρδιά, για να μπορέσουμε να συναντήσουμε αληθινά τόσο το Θεό όσο και τον συνάνθρωπο.

Image

Εμφανίσεις: 67966
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!