Διχοτομείται η Ιερά Μητρόπολη Αττικής
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 16:11
-
Την κατάτμηση της Μητρόπολης Αττικής, την ίδρυση νέων ιερών μητροπόλεων (η μία με έδρα την Κηφισιά και η άλλη με έδρα το Ίλιον) και την παράταση της αναστολής έως τις 31-12-2010 του νόμου του 2008 για την Έρευνα, ενέκρινε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ψηφίζοντας σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέο σχέδιο νόμου, το οποίο θα θέτει τα πλαίσια για την Έρευνα, καθώς -όπως είπε- ο προσανατολισμός, η φιλοσοφία και οι βασικές αρχές τού ισχύοντος νομοθετήματος είναι αντίθετα με τις επιλογές της κυβέρνησης. Πάντως, η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι δεν θα κινηθεί στη λογική της «κατεδάφισης» του νόμου, καθώς αναγνωρίζει θετικά στοιχεία του, αλλά και τις καλές προθέσεις των εισηγητών του. Χαρακτήρισε ακόμη, πολύ σημαντικό το να έχει η Έρευνα εφαρμοσμένα αποτελέσματα στον χώρο της Οικονομίας.
Τη διαφωνία τους με την ανατροπή της υπάρχουσας νομοθεσίας εξέφρασαν οι πρώην υφυπουργοί Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και Σπύρος Ταλιαδούρος καθώς και η εισηγήτρια της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, τονίζοντας ότι «πρόκειται για νομοθέτημα που άνοιξε νέους δρόμους στην Έρευνα».
Ο κ. Λυκουρέντζος δε, είπε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτόν το νόμο, αποτελεί προϊόν ευρείας διαβούλευσης και αποδεικνύει ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε πολιτική γενναιότητα απέναντι σε συμφέροντα στο χώρο της Έρευνας, που αποσκοπούν στην κατασπατάληση εθνικών και κοινοτικών πόρων.
Η ΝΔ δήλωσε συμφωνία με την παράταση της αναστολής του νόμου, ώστε να εκδοθούν οι κανονιστικές πράξεις. Συμφώνησε, επίσης, με την κατάτμηση της Ιεράς Μητρόπολης Αττικής για τους λόγους (διευκόλυνσης του ποιμαντικού έργου και πληθυσμιακής κάλυψης), που θέτει η Ιερά Σύνοδος, εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις να μην «ανοίξει» έτσι η κερκόπορτα για την ίδρυση νέων μητροπόλεων.
Απαντώντας η κ. Διαμαντοπούλου είπε πως «αν ανοίξουμε μια τέτοια συζήτηση, θα είναι σαν να παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά της Εκκλησίας», επανέλαβε ότι η πρόταση αυτή έγινε από την Ιερά Σύνοδο, κατέστησε σαφές ότι η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό είναι μόνον ο μισθός του ενός μητροπολίτη (36.000 ευρώ το χρόνο) και πρόσθεσε πως εφόσον στο μέλλον προκύψουν νέες ανάγκες σε προσωπικό ή υποδομές, θα ακολουθηθούν οι οριζόμενες διαδικασίες.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος ψήφισε «παρών» και επισήμανε ότι δεν θα υπήρχε λόγος ενασχόλησης της Βουλής με αυτά τα θέματα αν είχε προχωρήσει ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας. Στο θέμα του νόμου για την Έρευνα ανέφερε ότι «όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση τον καταψήφισε και τώρα αναγνωρίζει θετικά».
Ο Βαϊτσης Αποστολάτος, ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, αντιπρόεδρος της Βουλής, δήλωσε τη συμφωνία του κόμματός του με τις ρυθμίσεις.
Ο Αναστάσιος Κουράκης από τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» μη δεχόμενος καν να μπει -όπως είπε- σε αυτή τη συζήτηση, ενώ για το νομοθέτημα, που αφορά στην Έρευνα, υπενθύμισε ότι το κόμμα του είχε εκφράσει την αντίρρησή του.
Η "ROMFEA.GR" ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ: ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ Ι.Μ. ΑΤΙΚΚΗΣ
- Εμφανίσεις: 76715