Ο Κερνίτσης Προκόπιος στον εορτασμό της ανακομιδής του Αγ. Πέτρου Επισκόπου Άργους
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Μπουγιώτης - 14:21
-
Πανηγυρικά εορτάστηκε φέτος η ανακομιδή των ιερών λείψανων του αγίου Πέτρου του θαυματουργού επισκόπου Άργους τόσο στον πανηγυρικό εσπερινό όσο και στην θεια λειτουργία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Προκόπιος, παρουσία του Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Ιακώβου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου.
Nα σημειωθεί, ότι μετά το πέρας της Θειας Λειτουργίας έγινε λιτάνευση των ιερών λειψάνων του αγίου καθώς και της ιεράς εικόνας παρουσία κλήρου και λαού.
Τέλος, παρών στις θρησκευτικές εκδηλώσεις ήταν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης, καθώς και ο βουλευτής Αργολίδας με την ΝΔ κ. Ανδριανός
Ιστορικό του Αγίου Πέτρου Άργους
Όπως αναφέρει από το 1991 σε βιβλίο του ο τότε εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου, Ευ. Στασινόπουλος: «Οι έρευνες για τον πολιούχο Άγιο του Άργους ξεκίνησαν το 1889 από τον θεολόγο Χρήστο Παπαοικονόμου.
Από το 1894, όταν δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Αργείων «Ο Δαναός», άρχισε να εορτάζεται ο Άγιος Πέτρος κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, την ημέρα της εορτής του. Και πέντε χρόνια αργότερα εκδόθηκε στη Ρώμη πραγματεία στα ιταλικά με τίτλο: «Ιστορία και έργα του Αγίου Πέτρου Άργους».
Τα χρόνια περνούσαν και όλο και πιο πολλά στοιχεία έρχονταν στο φως για τ! η δράση του θαυματουργού Αγίου.
Από το 1985 ο νυν μητροπολίτης Αργολίδας Ιάκωβος έβαλε στόχο την επιστροφή των ιερών λειψάνων, τα οποία είχε πάρει από τον τάφο του στο Άργος ο Λατίνος επίσκοπος Σιγουντονάνι στις 21 Ιανουαρίου 1421 και τα μετέφερε στο Βατικανό.
Η παράδοση
Όπως λέει η παράδοση, όταν ανοίχτηκε ο τάφος έγινε σεισμός και αναδίνονταν αρώματα. Τότε πολλοί πιστοί πήραν μερικά από τα λείψανα που είχαν θαυματουργές ιδιότητες. Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που στο Βατικανό βρέθηκε μόνο ένα μικρό μέρος των λειψάνων του Αγίου Πέτρου. Μέχρι σήμερα ο νυν μητροπολίτης Ιάκωβος, προκειμένου να πετύχει την επιστροφή των λειψάνων, χρειάστηκε να ταξιδέψει πολλές φορές στην Ιταλία.
Ένα από τα χαρακτηριστικά θαύματα του Αγίου Πέτρου, που περιγράφεται στη βιογραφία του, είναι το εξής:
«Μεγάλη πείνα πέφτει στην Πελοπόννησο. Με ρίζες και χλόη προσπαθούν να σταθούν στη ζωή οι κάτοικοι. Δεν έχουν δύναμη ούτε να θάψουν τους νεκρούς των, που γεμίζουν δρόμους και μονοπάτια. Στη δύσκολη και τραγική αυτή στιγμή ο Άγιος μένει όρθιος. Γονατίζει και υψώνει τα χέρια του στον ουρανό. Ζητά έλεος και βοήθεια για το ποίμνιό του. Συγχρόνως συγκεντρώνει σιτάρι, το αλέθει, γεμίζει πιθάρια. Ορίζει αρτοποιούς που ψήνουν και μοιράζουν ψωμί στον λαό της πόλεως και των χωριών. Ω του θαύματος!
Το αλεύρι με την προσευχή και την ευλογία του Αγίου δεν τελειώνει. Οι κατάπληκτοι αρτοποιοί θέλουν να διαλαλήσουν το γεγονός, όμως δεν τους το επιτρέπει εκείνος. Τα πιθάρια, όμως, που δεν αδειάζουν καθόλου διαλαλούν το θαύμα».
- Εμφανίσεις: 47387