Επίσκεψη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού στα Πομακοχώρια

ImageΤις μεταμεσημβρινές ώρες της 30ης Δεκεμβρίου 2009, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Πρωτοπρεσβύτερο κ. Κωνσταντίνο Σουργουτζίδη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ορεστιάδος  Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Αστεριάδη και άλλους κληρικούς επεσκέφθητε  τις ενορίες Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Ρούσσας και Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μεγάλου Δερείου, χωριών που κατοικούνται από Πομάκους Μουσουλμάνους. Και στα δύο χωριά ο κ. Δαμασκηνός επεσκέφθη τους Ναούς και τις εκεί χριστιανικές οικογένειες στις οποίες και  προσέφερε γλυκίσματα.

Προηγούμενος είχε επισκεφτεί την ενορία Αγίου Γεωργίου Μικρού Δερείου όπου προσκύνησε στον Ναό και ξεναγήθηκε από τον δραστήριο εφημέριο π. Ιωάννη Τζιαβάρα. Στην ενορία λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη σταθερή και κινητή με μια πρωτοποριακή δραστηριότητα.

Ο π. Ιωάννης έχει μετατρέψει ένα ημιφορτηγό αυτοκίνητο σε βιβλιοθήκη και επισκέπτεται τα χωρία προς δανεισμό των βιβλίων από του κατοίκους των μικρών χωριών.

Επιστρέφοντας στο Διδυμότειχο και διερχόμενος από τα χωριά, επισκέφτηκε την εκκλησία Αγίου Δημητρίου του χωρίου Κυριακής, όπου φιλοξενήθηκε από τους εκεί επιτρόπους με τους οποίους και συζήτησε την ανακαίνιση της δεύτερης εκκλησίας του χωρίου. Προηγούμενος είχε εισέλθει σε όλα τα καφενεία του χωριού και ευχήθηκε στους θαμώνες για τις εορτές.

Εν συνεχεία στα χωρία Πρωτοκκλήσι, Μάνδρα, Λάβαρα και Αμόριο, εισήλθε σε όλα τα καφενεία και χαιρέτησε έναν έναν όλους τους εντός αυτούς κάτι που έκανε και σε ένα νεανικό στέκι στο Πρωτοκκλήσι αλλά και σε ομάδες παιδιών που βρισκόταν στην πλατεία. Στο ίδιο χωρίο επισκέφτηκε και την οικία του εκεί Ιεροψάτλου, ενώ εισήλθε και σε καταστήματα στο Μικρό Δέρειο και τα Λάβαρα.

Από το πρωί της 31ης Δεκεμβρίου 2009 ο κ. Δαμασκηνός υποδέχτηκε στην Μητρόπολη, ομάδες στρατιωτών από μονάδες της περιοχής, μαθητές και τοπικούς συλλόγους όπου έψαλλαν τα κάλαντα.

Σε όλους έδωσε ευλογίες και γλυκίσματα ενώ στα τοπικά Μέσα επικοινωνίας, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Καθώς δρασκελίζουμε το κατώφλι μιας καινούργιας χρονιάς, όλοι μας αυθόρμητα κάνουμε τον απολογισμό μας για το παρελθόν και ταυτόχρονα σχεδιάζουμε το μέλλον. Μπροστά σ΄ αυτόν τον προβληματισμό κριτήριο είναι πάντα οι επιλογές μας. Εάν οι αξίες και τα ιδανικά γίνουν οι επιλογές μας τότε η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον θα γίνει πραγματικότης. Τότε η ζωή θα αποκτήση το άρωμα της αιωνιότητος και την προοπτική της ευτυχίας. Από καρδίας εύχομαι ευλογημένος να είναι ο Νέος Χρόνος και ο Δημιουργός να χαρίζη σ΄ όλο τον κόσμο ειρήνη, πρόοδο και ευημερία.»

Το απόγευμα ο κ. Δαμασκηνός στον εσπερινό για την εορτή της Περιτομής του Κυρίου και του Αγίου Βασιλείου, που τέλεσε στον Ναό της Ελευθερωτρίας, ανταμείβοντας την πολυετή προσφορά του στην Εκκλησία χειροθέτησε πρωτοπρεσβυτέρους του πολιούς κληρικούς της Μητροπόλεως πατέρες Στέφανο Μπατγίδη από εφημέριο Ριζίων, Σταύρο Παρισίδη από εφημέριο Κυανής, Βλάσιο Μαμασίδη από εφημέριο Βρυσικών και εξυπηρετούντα ακόμα το χωριό, Θεοδόσιο Περιστεράκη από εφημέριο Σαύρας και εξυπηρετούντα ακόμα το χωριό, Περιστέρη Περιστεράκη εφημέριο Πάλιουρίου, και Απόστολο Πολυζωίδη εφημέριο Κοιμήεως Θεοτόκου Διδυμοτείχου. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Ιεροψάλτη τον κ. Εμμανουήλ Μπατγίδη και ευχήθηκε σε όλους ευλογημένη χρονιά.

Τέλος ο κ. Δαμασκηνός θα υποδεχθεί τον Νέο χρόνο μαζί με τους Αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού στην Λέσχη Αξιωματικών φρουράς Διδυμοτείχου.

Image

Image

Εμφανίσεις: 67423
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!