Με λαμπρότητα τα ονομαστήρια του Διδυμοτείχου

ImageΜε λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, εις τον μεγαλοπρεπή Ναό της Παναγίας

της Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου και συνάμα σεμνοπρεπώς εορτάστηκαν διά πρώτη φορά τα ονομαστήρια του νέου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού.

 

Από το πρωί τον ναό κατέκλυσαν οι ευσεβείς κάτοικοι της πόλεως και εκ των γύρωθεν περιοχών, καθώς και πλήθος Στρατιωτικών, που ιδιαιτέρως τίμησαν την Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα, προστάτιδα του Πυροβολικού.

 

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο εορτάζων Ιεράρχης κ. Δαμασκηνός, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου και του Επισκόπου Ελαίας κ. Θεοδωρήτου.

 

Της Θείας Λειτουργίας μετείχαν, οι Πανοσιολογιώτατοι Πρωτοσύγκελλοι των Μητροπόλεων Αττικής Αρχιμ. κ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος, Ξάνθης και Περιθεωρίου Αρχιμ. κ. Παντελεήμων Μουτάφης, Αλεξανδρουπόλεως Αρχιμ. κ. Ειρηναίος Λαφτσής, 24 πρεσβύτεροι και 5 διάκονοι, συμπροσευχομένων πλείστων κληρικών της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου και εξ άλλων Μητροπόλεων.

 

Με το πέρας της Ακολουθίας του Όρθρου ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε τον εκ των Διακόνων της Μητροπόλεώς του, κ. Δαμασκηνό Αλ Αζράι, εις Αρχιδιάκονο.

 

Ο Επίσκοπος κ. Θεοδώρητος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς εις «τόν πατέρα της Ορθοδόξου Δογματικής διδασκαλίας, ακμάσαντα από τα μέσα του 7ου έως εκείνα του 8ου μ.Χ. αιώνος. Τον ιερόν Δαμασκηνόν, τον λόγω την αρετήν κοσμίσαντα και αρετή τον λόγον.

 

Τον ιερόν Μελωδόν κρούοντα την κινύρα της βίβλου της οκταήχου, ανακυκλούσης όλον τον ενιαυτόν της Εκκλησιαστικής Υμνωδίας». Στρέφων δε τον λόγον εις τον «κατά τον Θεολόγον Ιωάννην ‘’άγγελον’’ τόν από Διαυλείας Μητροπολίτην Δαμασκηνόν», είπε :

 

«Δεσπότη μας σεμνέ, και άνθρωπε της σοφίας και του μέτρου, εν τη σοφία αμφοτέρων των επιστημών, των οποίων επιμελέστατος θεράπων υπάρχεις, δέξαι, τώρα εδώ τους επικαίρους λόγους, του τρισσού αξιώματος του Αθηναίου συμπολίτου σου άχρι πρότριτα, ποιητού Αγάθωνος, επικουρούντος την εν σοφία ποιμαντική σου τέχνην και επιστήμην. ’’Τόν άρχοντα μνηστέον τριών τινών, ότι ανθρώπων άρχει, ότι κατά νόμον άρχει και ότι ουκ αεί άρχει ’’.

 

Δια τούτο και ερμηνεύων τους συνεπισκόπους μου και συλλειτουργούς μου, Άρχοντας και Λαόν και τον δαφνοστεφή Ελληνικόν Στρατόν, ολοψύχως ευχόμεθα αρχαιοπρεπώς: ’’Είης τοίνυν ημίν πολυελίκτοις σωζόμενος έτεσιν, επιδοίης πρός μήκος πολυετίας, γένοι πρεσβύτης, ον επιστεύθης λαόν ηνιοχοίης’’.

 

Και καταλήγοντας δεήθηκε για τους της Θράκης εορτάζοντας Επισκόπους: « Συ δε της Ορθοδοξίας οδηγέ, των μοναστών ωράισμα και κλέος, της Οικουμένης ο φωστήρ όσιε Ιωάννη Δαμασκηνέ, ο ακούων σήμερον ημών και προσδεχόμενος τους Σε γεραίροντας ύμνους, εν τε τη Μαρωνεία και Διδυμοτείχω φρυκτωρών περιπόλει, τα επάλξεις των φρουρίων των Επισκοπικών, αμφοτέρων των φερωνύμων Σου Επισκόπων, κράτει αυτών τας Δεξιάς και εν τη βουλή Σου ωδήγει αυτούς ποιμένων ποιμένοντας και οδηγών οδηγούντας, και δεύρο στήθι μεθ’ ημών επισφραγίζων τους ύμνους και προεξάρχων των πανηγύρεων. Γένοιτο.»

 

Στην Θεία Λειτουργία συμπροσευχήθηκαν εκ των Τοπικών Αρχόντων ο Πρόεδρος της Υπερνομαρχίας Έβρου - Ροδόπης καθηγητής κ. Γεώργιος Μηνόπουλος, η Βουλευτής Έβρου κα Ελένη Τσιαούση, ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης, ο έπαρχος Βορείου Έβρου κ. Πολυχρόνης Αντωνιάδης, οι Δήμαρχοι Διδυμοτείχου κ. Χρήστος Τοκάνης, Ορεστιάδος κ. Δημήτριος Μουζάς, Ορφέως κ.Ευάγγελος Πουλιλιός, και πολλοί ακόμα αξιωματούχοι και αξιωματικοί του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

Μετά το πέρας της διανομής του αντιδώρου ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε μέχρι τις

13:00 τις ευχές κλήρου και λαού στην αίθουσα του Ναού και στην συνέχεια παρέθεσε γεύμα, στο οποίο παρακάθησαν πλέον των ανωτέρω και έτεροι Αξιωματούχοι και Αξιωματικοί.

 

Το Απόγευμα ο Μητροπολίτης δέχθηκε τις ευχές Κλήρου και Λαού στο Επισκοπείο Διδυμοτείχου.

 

Σημειωτέον ότι ο κ. Δαμασκηνός τέλεσε την παραμονή της εορτής τον Εσπερινό, στο Ναό της Αγίας Βαρβάρας Νέας Ορεστιάδας, όπου και εχειροθέτησε εις Πνευματικόν, τον Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Αστεριάδη, ενώ στο τέλος της ακολουθίας δέχθηκε τις ευχές των παρισταμένων.
Εμφανίσεις: 53780
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!