Φωτογραφίες - Ενθρόνιση του Διδυμοτείχου Δαμασκηνού

ImageΜε την συμμετοχή πλειάδος Ιεραρχών, των τοπικών αρχών, κληρικών και λαϊκών, έγινε η Ενθρόνιση του Νέου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου Ορεστιάδος

και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, στο Ναό της  Παναγίας της Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο.

 

Στην ενθρόνιση συμμετείχαν εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι Μητοπολίτες Πριγκηπονήσων κ. Ιάκωβος, ο οποίος και εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και Προικοννήσου κ. Ιωσήφ εκ της Κωνσταντινουπόλεως, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, Τυάνων κ. Παΐσιος εκ των Ηνωμένων Πολειτιών Αμερικής, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Άνδρέας, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος ως και οι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονας, Ελαίας κ. Θεοδώρητος και Κνωσού κ. Ευγένιος.

 

 

Επίσης εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Μητροπολίται Καμερούν κ. Γρηγόριος, όπου εκπροσώπησε και τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρίας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο και Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιος.

 

Από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου κ. Θεοφύλακτος.

 

 

Ακόμα οι Μητροπολίτες Βάρνης και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Κύριλλος, Βελίκο Τυρνόβου κ. Γρηγόριος, Νευροκοπίου κ. Ναθαναήλ, Στάρας Ζαγοράς κ. Γαλακτίων  και ο Επίσκοπος Ανδριανουπόλεως κ. Ευλόγιος, Ηγούμενος της Σταυροπηγιακής Μονής της Ρίλλας, εκ της ομόρου Εκκλησίας της Βουλγαρίας , συνοδευόμενοι και από κληρικούς και λαϊκούς.

 

Από το Πατριαρχείο Γεωργίας, οι Μητροπολίτες Κεντρικής Ευρώπης κ. Αβραάμ, Φάσιδος κ. Γρηγόριος, Βάνι κ. Αντώνιος, ο Επίσκοπος Χερέτι κ. Μελχισεδέκ, καθώς και ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Τιφλίδος κ. Μαμούκα Αχβλεντιάνι.

 

Εκ της Εκκλησίας της Ελλάδος με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, συμετείχαν οι Μητροπολίτες, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνός, ο και Τοποτηρητής της Μητροπολεως Διδυμοτείχου, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος,  Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημος, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Νικαίας κ. Αλέξιος, Αυλώνος κ. Χριστόδουλος Καστορίας κ. Σεραφείμ, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Δράμας κ. Παύλος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

 

 

Ακόμα συμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Λουβλίνου και Χελμ κ. Άβελ, εκ της Εκκλησίας της Πολωνίας καί  ο Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως και Κασοβίας κ. Γεώργιος, εκ της Εκκλησίας της Τσεχίας –Σλοβακίας και τέλος εκπροσώπου του κωληθέντες να παραστεί λόγω εκτάκτου συγκλήσεως της εκεί Ιεράς Συνόδου, Αρχιεπισκόπου Μπελοτσερκόφσκι και Μπογοσλόφσκι κ. Μητροφάνη της Ρωσικής Εκκλησίας, ο Πρωτοσύγκελλός του κ. Νικόδημος.

 

Τέλος παρέστησαν ο Μουφτής Διδυμοτείχου κ. Σερίφ Δαμάτογλου, ο Πρεσβύτερος της Αρμενικής κοινότητος  Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Μπογός Μπαλταγιάν, ο τέως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Απόστολος Φωτιάδης, ο Υπερνομάρχης Ροδόπης – Έβρου κ. Γεώργιος Μηνόπουλος, οι Βουλευτές Έβρου κα Ελένη Τσιαούση, κα Όλγα Ρενταρή – Τέντε, κ. Γεώργιος Ντόλιος, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης, ο έπαρχος Βορείου Έβρου κ. Πολυχρόνης Αντωνιάδης, ο Αντινομάρχης κ. Κωνσταντίνος Ιωαννάκης, οι Δήμαρχοι  Παπάγου Αττικής κ.  Βασίολειος Ξύδης,  Διδυμοτείχου κ. Χρήστος Τοκάνης, Ορεστιάδος κ. Δημήτριος Μουζάς, Σουφλίου κα Αθανασία Κακαλή, Μεταξάδων κ. Χρήστος Τερτσούδης, Βύσσας κ. Παναγιώτης Ζανκούρης, Τριγώνου κ. Εμμανουήλ Χατζηπαναγιώτου, Ορφέως κ.Ευάγγελος Πουλιλιός, Κυπρίνου κ. Κυριάκος Στράντζελης, Φερρών κ. Κωνσταντίνος Ουστόγλου, ο πρώην Δήμαρχος Ηλιουπόλεως Αττικής κ. Θεόδωρος Γεωργάκης και οι Αντιδήμαρχοι Μοσχάτου κ. Γρηγόριος Παπαδόπουλος και Ηλιουπόλεως κ. Ελευθέριος Σαπουτζής, ο Διοικητής Μεραρχίας Στρατηγός κ. Ανδρέας Μαντζάκος και ο Αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδος κ. Γεώργιος Σαλαμάγκας.

 

 

Προηγουμένως στο Αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολεως με τιμές που απέδωσε Στρατιωτικό άγημα, έγινε η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του νέου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, όπου έφτασαν λίγο μετά τις 10 το πρωί.

 

Στα όρια της Μητροπόλεως, στην Γέφυρα της Δαδιάς, τον ανέμεναν ο Έπαρχος Βορείου Έβρου κ. Πολυχρόνης Αντωνιάδης και άλλοι φορείς όπου συνόδευσαν τον Νέο Μητροπολίτη στο Σουφλί.

 

Παρουσία πλήθους κόσμου, στρατιωτικού αγήματος και των Φιλαρμονικών του Στρατού και του Δήμου, καθώς και των μαθητών της πόλεως, τους οποίους χαιρέτησε θερμά ο νέος Μητροπολίτης στην πρώτη Του αυτή επαφή με το ποίμνιο του, η Δήμαρχος κα Αθανασία Κακαλή, καλοσώρισε τον Νέο Ποιμενάρχη και προσέφερε δώρα από τα τοπικά εργόχειρα σε εκείνον και τον Αρχιεπίσκοπο. Ο Σεβασμιώτατος αντιφωνόντας είπε :

 

 

«Ερίτιμος κ. Δήμαρχος Σουφλίου,καθώς ευρίσκομαι για πρώτη φορά στην καινούργια μου πατρίδα, τον Έβρο, και με υποδέχεσθε στο ξακουστό και φημισμένο σ’ όλο τον κόσμο, Σουφλί, που είναι τα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, με μάτια γεμάτα από συγκίνηση σας χαιρετώ όλους, θαυμάζω τις ομορφιές αυτού του τόπου, βλέπω τα λαμπερά σας πρόσωπα, συγκλονίζομαι από τον ενθουσιασμό σας και αυθόρμητα θέλω να σας σφίξω το χέρι και να σας μεταδώσω την ευλογία του Θεού.Γονατιστός ασπάζομαι την ελληνική γη της Θράκης, που πότισε το αίμα μαρτύρων της πίστης και της Πατρίδας.

 

Η μέρα αυτή είναι μία ξεχωριστή μέρα για μένα. Είναι γενέθλια ημέρα στον άρρηκτο σύνδεσμό μου με τον ευγενή και ευσεβή λαό της Θράκης, με την πλούσια κληρονομιά και την λαμπρή του ιστορία.Ανταποκρινόμενος στα ευγενικά σας αισθήματα, τον ενθουσιασμό και τις εκδηλώσεις της αγάπης σας δεχθήτε και την ιδική μου αγάπη και τις από καρδιάς ευχές μου. Ο Θεός να σας ευλογή όλους. Η Χάρις του Κύριου είη μετά πάντων υμών».

 

 

Στην συνέχεια στην πλατεία του Διδυμοτείχου, με την συμμετοχή μεγάλου πλήθους κατοίκων της περιοχής και φίλων του Νέου Μητροπολίτου, που έφτασαν οδικώς και αεροπορικώς από την Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδος και το Εξωτερικό, έγινε η υποδοχή Του, από στρατιωτικό άγημα και την φιλαρμονική που απέδωσαν τιμές, ενώ με ανθοπέταλα έρραναν τον Νέο Μητροπολίτη γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές υπό τα θερμά χειροκροτήματα και την ιαχή «Άξιος» του λαού.

 

Ο Νέος Μητροπολίτης, αφού ασπάστηκε την κάρα του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου, ενδύθηκε τον Αρχιερατικό Μανδύα και παρέλαβε από τον Τοποτηρητή, Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνό, την Ποιμαντορική ράβδο. Αμέσως μετά από την ειδικά στημένη εξέδρα, ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Τοκάνης προσφώνησε τον Μητροπολίτη και του παρέδωσε ως δώρο του Δήμου, Σταυρό ευλογίας. Ο κ. Δαμασκηνός αντιφώνησε στο καλοσώρισμα του Δημάρχου ως εξής:

 

 

«Εντιμότατε κύριε Δήμαρχε, Η θερμή υποδοχή που μου επιφυλάσσετε στην ιστορική πόλη Σας, την πόλη των Κάστρων και της ιστορίας με συγκινεί βαθύτατα και ως Ποιμενάρχη και ως συμπολίτη Σας από σήμερα. Η ευλογία του Θεού, που οδηγεί σήμερα την πορεία μου από το κλεινό άστυ των Αθηνών στο Βυζαντινό Διδυμότειχο, αντανακλάται έντονα στα πρόσωπα του ευγενούς και ευσεβούς λαού του και εκφράζεται με τα δικά σας μεστά λόγια αγάπης και παρακαλώ να δεχθείτε τις άπειρες ευχαριστίες μου.

 

Αγαπητοί μου χριστιανοί, σήμερα ολοκληρώνεται το θέλημα του Θεού. Αυτό το τελευταίο διάστημα είδα πολύ έντονα το χέρι του Θεού να κατευθύνει τη ζωή μου. Και σήμερα με οδηγεί εδώ. Κοντά σας. Για να γίνω ο άγγελός Σας, για να ζήσω το υπόλοιπό της ζωής μου μαζί σας, να ζήσω τις χαρές και τις δυσκολίες Σας, να αφουγκραστώ τον κτύπο της καρδίας σας, τις αγωνίες και τον πόνο Σας, όχι σαν ξένος, αλλά σαν δικός σας άνθρωπος, σαν αδελφός σας, σαν πατέρας σας.

 

 

Η ανεξιχνίαστη Θεία Βουλή και Οικονομία, που υπερβάλλει τον ανθρώπινο νου και τους σχηματισμούς της ιστορίας, μας ένωσε με ένα μυστηριώδη ακατάλυτο πνευματικό σύνδεσμο. Με οδήγησε σ’ αυτό τον όμορφο τόπο, με ενώνει με αυτό τον ευγενή λαό και με κάνει κομμάτι της ιστορίας του. Μιας ιστορίας που διεισδύει στους αιώνες. Μιας λαμπρής ιστορίας με διαχρονικές παραδόσεις και αξίες. Αυτή λοιπόν την ιστορία με τις παραδόσεις και τις αξίες της έρχομαι και εγώ σήμερα να διακονήσω.

 

Με βαθειά λοιπόν αίσθηση και γνώση της αξίας της προγονικής κληρονομιάς του ανεπανάληπτου και λαμπρού παρελθόντος του τόπου αυτού εμπνέομαι απ’ αυτή και εγώ στην ταπεινή Αρχιερατική μου διακονία που αρχίζει σήμερα. Διότι το παρελθόν ζωογόνει το παρόν και μαζί με αυτό δημιουργούν το μέλλον.

 

 

Κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί αδελφοί, η πόλις του Διδυμοτείχου είναι φημισμένη και ξακουστή σ’ όλο τον κόσμο για τα κάστρα της. Τα κάστρα όμως θέλουν μαχητές.

 

Ας αγωνισθούμε λοιπόν μαζί και πάνω απ’ όλα με τη Πανσθενουργό Χάρη του Θεού για το μέλλον αυτού του τόπου. Η αγάπη Σας και η εγκάρδια υποδοχή Σας έχουν ήδη αλώσει το κάστρο της ψυχής μου. Σας υπόσχομαι πως από σήμερα θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις να κατακτήσω και εγώ τα κάστρα των δικών Σας ψυχών. Ανήκω πλέον σε σας και σας δίνω την αγάπη μου. Σας ευχαριστώ και επικαλούμαι σε όλους σας, πλούσια την ευλογία του Θεού.»

 

 

Ακολούθως, προηγουμένων του Τιμίου Σταυρού, των Λαβάρων, λαϊκών ενδεδυμένων με τοπικές φορεσιές, του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως Ιεροφορεμένου, δεκάδων άλλων κληρικών από πολλές περιοχές της Ελλάδος και της αλλοδαπής, των προναφερθέντων Ιεραρχών, του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, και του νέου Μητροπολίτου ευλογούντος τον συγκεντρωμένο λαό, η λιτανευτική πομπή κατευθύνθηκε στο Ναό της Παναγίας Ελευθερωτρίας.

 

Με τους ήχους του «Άξιον Εστίν» εισήλθαν στον Ναό, όπου ο Νέος Μητροπολίτης ασπάσθηκε την Αγία Τράπεζα, ενδύθηκε ωμόφοριο και πετραχήλι και ανήλθε επί του Αρχιερατικού θρόνου. Αμέσως μετά ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίττης κ. Κύριλλος Μισιακούλης ανέγνωσε  την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου προς τον Κλήρο και το Λαό της Μητροπόλεως, καθώς και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

 

 

Ακολούθησε δέηση και έγιναν προσφωνήσεις: από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο οποίος και προσέφερε στον κ. Δαμασκηνό Αρχιερατικό Εγκόλπιο, τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου, τον εκπρόσωπο του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, ο οποίος και του παρέδωσε ως δώρο Αρχιερατική ράβδο, του Νομάρχη Έβρου κ. Νικολάου Ζαμπουνίδη και τέλος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως π. Κωνσταντίνου Σουργουτσίδη, που εκ μέρους του κλήρου και του λαού της Μητροπόλεως, προσέφερε επιστήθιο Σταυρό και Εγκόλπιο.

 

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός εκφώνησε τον ενθρονηστήριο λόγο Του δείτε εδώ:   ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

 

 

Αμέσως μετά, εψάλλησαν οι φήμες του Οικουμενικού Πατριάρχου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και του Μητροπολίτου Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου, και έγινε απόλυσις.

 

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, μετέβη στο προαύλιο του Ναού και τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού προκατόχου του κυρού Νικηφόρου.

 

Στην συνέχεια παρατέθηκε επίσημο γεύμα, στο οποίο παρακάθησαν περί τα 650 άτομα και κατά το οποίο προσεφώνησαν τον νέο Μητροπολίτη και του προσέφεραν δώρα οι Μητροπολίτες: Βόστρων κ. Τιμόθεος από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, Βάρνης κ. Κύριλλος από την Εκκλησία της Βουλγαρίας, Χερέτι κ. Μελχισεδέκ από την Εκκλησία της Γεωργίας, Λουβλίνου κ. Άβελ από την Εκκλησία της Πολωνίας, Μιχαλουπόλεως κ. Γεώργιος από την Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας, ο Αρχιμανδρίτης κ. Νικόδημος από την Ρωσική Εκκλησία, ο Βουλευτής Έβρου κ. Γεώργιος Ντόλιος, η κα Αγγελική Στρατηγάκη εκ μέρους της νεολαίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο κ. Ιωάννης Αγαπάκης εκ μέρος των εξ Αττικής προσελθόντων.

  

Εμφανίσεις: 103656
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!