Τελείωσε η παγκόσμια συνδιάσκεψη στο Βόλο

ImageΣήμερα, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης με θέμα: «Η έρευνα

στα βλαστοκύτταρα στην υπηρεσία της ανθρώπινης ζωής; Ηθικός και θεολογικός προβληματισμός», την οποία διοργάνωσαν το Πρόγραμμα: ‘Πίστη, Επιστήμη, Τεχνολογία και Ηθική’ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος στο Συνεδριακό Θεσσαλίας (Μελισσάτικα) από 9-11 Νοεμβρίου 2009.

 

Στην πρωινή συνεδρία οι συμμετέχοντες συζήτησαν τα κομβικής σημασίας ηθικά και θεολογικά ζητήματα κι ερωτήματα που προέκυψαν τις προηγούμενες ημέρες τόσο μέσα από τις εισηγήσεις όσο και από τις συζητήσεις στην ολομέλεια και στις μικρές ομάδες εργασίας.

 

Στη συνέχεια ο κ. Jaydee Hanson (Η.Π.Α.) έκανε μια διεξοδική και λεπτομερή επισκόπηση μερικών σημαντικών νομικών θεμάτων και δεδομένων που ανακύπτουν σε διάφορες χώρες του κόσμου, οι οποίες επιδίδονται στην έρευνα στα βλαστοκύτταρα και συνδέονται με τα θέματα βιοηθικής, θέτοντας το ερώτημα για το ποια από αυτά αποτελούν αιτίες διαφωνίας και σύγκρουσης σε επίπεδο ηθικής και πως μπορούμε να ορίσουμε και να κατανοήσουμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο την έννοια της διαφορετικότητας και της αναγκαιότητας σεβασμού της διαφορετικότητας.

 

Στην πρώτη απογευματινή συνεδρία  ομιλητές ήταν: η κ. Maryam Pazooki (Ιράν/Καναδάς), η οποία ανέπτυξε το θέμα του φύλου στην έρευνα για τα βλαστοκύτταρα, ο κ. Fabian Salazar Guerrero (Κολομβία), o οποίος παρουσίασε τα βασικά ερωτήματα που θέτει η Λατινική Αμερική και αφορούν την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη σε θέματα βιοηθικής και ο Δρ. Japhet Ndhovu (Κένυα), ο οποίος τόνισε ότι το σημαντικότερο ερώτημα που αφορά την Αφρική σχετίζεται με το θέμα του δικαίου του αδύναμου και φτωχού.

 

Πως, δηλαδή, θα προσφέρουμε τους καρπούς της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας ισότιμα σε όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική του κατάσταση;

 

Στην τελική συνεδρία ανακοινώθηκαν τα συμπεράσματα της Διάσκεψης, έγιναν προτάσεις προς τις Εκκλησίες, τις κυβερνήσεις και την κοινωνία,  κυρίως για να συνεχίσουν να ενισχύουν την έρευνα και το διάλογο για τα σημαντικά ηθικά και θεολογικά διλήμματα που προκύπτουν από τις εξελίξεις στο χώρο των βιο-επιστημών.

 

Πριν από το τέλος της Διάσκεψης ευχαριστίες εκφράστηκαν από τους διοργανωτές προς όλους τους φορείς, διεθνείς και τοπικούς (Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, Νομαρχία Μαγνησίας)  και προς τα πρόσωπα που συνέβαλαν στην επιτυχία της Διάσκεψης.  Οι εργασίες της Διάσκεψης  έκλεισαν με τη βυζαντινή χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Αγ. Ιωάννης Κουκουζέλης». 
Εμφανίσεις: 66517
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!