ΙΑ΄ Λειτουργικό Συμπόσιο Στελεχών Ι. Μητροπόλεων

ImageΗ Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργανώνει το ΙΑ Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο Στελεχών Ιερών

Μητροπόλεων, από 19ης έως 21ης Οκτωβρίου 2009, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, εις Μελισσιάτικα Νέας Ιωνίας Βόλου. Γενικό θέμα του Συμποσίου, το οποίο έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος θα ομιλήσει και θα κηρύξει και την έναρξη των εργασιών του, είναι :

 

"ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΓΩΓΗ",

 

"Μυσταγωγών Σου Κύριε τους μαθητάς εδίδασκες λέγων"

(Ιδιόμελον της Ακολουθίας του Όρθρου της Μεγάλης Πέμπτης).

 

Τούς Συνέδρους θα προσφωνήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και ο Πρόεδρος της 'Οργανωτικης Επιτροπής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βυρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.

 

Θα πραγματοποιηθούν έξι Συνεδρίες, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί, και Εισηγήσεις στο Συμπόσιο θα κάνουν οι κάτωθι αναφερομένοι κ.κ. Εισηγητές με τα αντίστοιχα αναγραφόμενα θέματα :

 

1. Εισηγητής : Ο Ελλογιμώτατος κ. Ευάγγελος Θεοδώρου, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών - Θέμα : «Έννοια και Ιστορία της λειτουργικής αγωγής».

 

2. Εισηγητής : Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος. Θέμα : «Παράγοντες λειτουργικής αγωγής (Ενορία - Σχολείο - Οικογένεια κ.λπ.)».

 

3. Εισηγητής : Ο Ελλογιμώτατος κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θέμα : «Βαπτισματική αγωγή των πιστών».

 

4. Εισηγητής : Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Θέμα : «Ευχαριστιακή αγωγή των πιστών».

 

5. Εισηγητής : Ο Ελλογιμώτατος κ. Γεώργιος Φίλιας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα : «Η λειτουργική αγωγή του Γάμου και των λοιπών Ιερών Ακολουθιών».

 

6. Εισηγητής : Ο Ελλογιμώτατος κ. Συμεών Πασχαλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θέμα : «Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας των εορτών και των μνημών των αγίων».

 

7. Εισηγητής : Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Καραϊσαρίδης, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θέμα : «Η δια μέσου της θείας λατρείας παιδεία θανάτου των πιστών».

 

8. Εισηγητής : Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Δημήτριος Τζέρπος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα : «Από τη λειτουργική στην περιβαλλοντική αγωγή. "Σπουδή στις περιστατικές ευχές του Ευχολογίου "».

 

9. Εισηγητής : Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Θεόδωρος Κουμαριανός, Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα : «Η ευταξία στη θεία λατρεία ως μέσον αγωγής».

 

10. Εισηγητής : Η Ελλογιμωτάτη κ. Ιωάννα Στουφή - Πουλημένου, Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα : «Οι λειτουργικές τέχνες (Ναοδομία, Γλυπτική, Ξυλογλυπτική, μικροτεχνία κλπ) στην υπηρεσία της λειτουργικής αγωγής».

 

11. Εισηγητής : Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Σταμάτιος Σκλήρης, Δρ Θεολογίας, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίας Σκέπης Παπάγου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Θέμα : «Η εικονογραφία ως μέσον αγωγής των πιστών».

 

12. Εισηγητής : Ο Ελλογιμώτατος κ. Αθανάσιος Βουρλής, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα : «Η ιερή ψαλμωδία ως μέσον της εν Χριστώ αγωγής των πιστών».

 

13. Εισηγητής : Ο Ελλογιμώτατος κ. Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα : «Η λειτουργική αγωγή των παιδιών, δια μέσου του μαθήματος των Θρησκευτικών».

 

14. Εισηγητής : Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, και Εφημέριος Ιερού Ναού των Αγίων Δημητρίου και Νικολάου Θεσσαλονίκης. Θέμα : «Η λειτουργική αγωγή και η σύγχρονη τεχνολογία».

 

Καθε Συνεδρία θα κατακλείεται με συζήτηση επί των Εισηγήσεων μεταξύ των Συνέδρων και Εισηγητών και μετά το πέρας όλων των Συνεδριών θα διατυπωθούν και θα ανακοινωθούν τα γενικά συμπεράσματα και οι σχετικές προτάσεις.

 

Στα πλαίσια του ΙΑ Πανελλήνιου Λειτουργικού Συμποσίου θα τελεσθούν Ιερές Ακολουθίες και την τελευταία ημέρα, 21.10.2009, προ της πέμπτης Συνεδρίας, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, του Βόλου. 

Φορεύς διοργανώσεως του Συνεδρίου είναι η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως.   
Εμφανίσεις: 52318
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!