Δελτίο Τύπου Ακαδ. Θεολ. Σπουδών Βόλου

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το Σάββατο 29 Μαρτίου 2008, 6:30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα, συνεχίζονται για όγδοη συνεχή χρονιά, τα μαθήματα του προγράμματος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου. Η φετινή θεματική έχει ως γενικό τίτλο «Ευχαριστία, Εκκλησία, Κόσμος». Στο πέμπτο μάθημα εισηγητές θα είναι:

 

* Ο π. Παύλος Kουμαριανός, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1978-1983). Έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές και Διδακτορική Διατριβή στο Ποντιφηκιανό Ίδρυμα Ανατολικών Μελετών στη Ρώμη (1986-1996) με ειδίκευση στην Ιστορία και την Θεολογία της Λατρείας των Ανατολικών Εκκλησιών.

 

Υπό την επίβλεψη του Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννη και του Καθηγητή Πέτρου Βασιλειάδη ξεκίνησε δεύτερη διδακτορική μελέτη για την Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης (1998) με θέμα την θεολογία της Θείας Ευχαριστίας στον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή.

 

Έκανε μεταδιδακτορική μελέτη στο Ινστιτούτο Μεσσαιωνικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Τορόντο (2002-2003) με θέμα τους Βυζαντινούς θεολόγους ερμηνευτές της Θείας Λειτουργίας του 11ου αιώνος. Δίδαξε αρχικά στην Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα, και μετά την ολοκλήρωση των Μεταπτυχιακών του σπουδών δίδαξε σε Ρωμαιοκαθολικά Πανεπιστήμια στο Μόντρεαλ, την Οττάβα και το Τορόντο του Καναδά όπως και στην Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία του Τορόντο και στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη.

 

Είναι ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρίας μελέτης της Ανατολικής Λατρείας, της οποίας ηγείται ο διεθνούς φήμης Λειτουργιολόγος Robert Taft.

 

Έχει δημοσιεύεσει δεκάδες άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά σχετικά με την ιστορία και την θεολογία της ορθόδοξης Λατρείας. Ως Ιερεύς υπηρέτησε σε Ορθόδοξες κοινότητες της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Καναδά και των Η.Π.Α. Σήμερα ανήκει στον Κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας και διδάσκει θρησκευτικά στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων.

 

Ο π. Παύλος Kουμαριανός, θα εισηγηθεί το θέμα «Ευχαριστία και Οικουμένη».

 

* Η κ. Αναστασία Βασιλειάδου, η οποία σπούδασε Θεολογία στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ και στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης. Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Οικουμενική Θεολογία από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Εργάστηκε ως επιτελικό στέλεχος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών για θέματα θεολογίας του Βαπτίσματος και συμμετοχής των Ορθοδόξων στην οικουμενική κίνηση (2001-2002) και από το Σεπτέμβριο του 2005 είναι διορισμένη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι επίσης επιστημονική συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

 

Η κ. Αναστασία Βασιλειάδου θα εισηγηθεί το θέμα «Η Ευχαριστία ως χριστιανική μαρτυρία: Από τα εσχατολογικά δείπνα στο σύγχρονο ευχαριστιακό όραμα».

 

Οι εισηγήσεις θα αρχίσουν στις 6:30 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για όσους έχουν πρόβλημα πρόσβασης, στις 6:00μ.μ., θα αναχωρήσει λεωφορείο από Δημητριάδος-Τοπάλη για το Συνεδριακό Θεσσαλίας.

 

Επίσης από εφέτος, υπάρχει η δυνατότητα on-line παρακολούθησης των συνεδριάσεων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, μέσω της ιστοσελίδας www.imdradio.gr (του ραδιοφωνικού σταθμού «Ορθόδοξη Μαρτυρία», 104 FM στο Internet).Την ευθύνη συντονισμού του προγράμματος έχει ο κ. Παντελής Καλαϊτζίδης, θεολόγος-πάρεδρος ε. θ. του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

 

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Αστικής μη Κερδοσκοπικής μη Κυβερνητικής Εταιρείας ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ. Πληροφορίες: τηλ. 24210 93572-73, fax 2421077115. Ταχυδρομική Διεύθυνση: Τ. Θ. 1308, Τ. Κ. 38001 Βόλος, www.acadimia.gr, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .  
Εμφανίσεις: 33877
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!