Πανήγυρη του Αγίου Πολυκάρπου στην Ναύπακτο

ImageΕ­ορ­τά­σθη­κε κα­τά το τρι­ή­με­ρο 10-12 Μα­ΐ­ου ε.ε., στην Ναύ­πα­κτο η με­τα­κο­μι­δή του τι­μί­ου Λει­ψά­νου του Α­γί­ου Ιε­ρο­μάρ­τυ­ρος Πο­λυ­κάρ­που, Ε­πι­σκό­που Σμύρ­νης, Προ­στά­του της ε­παρ­χί­ας.

 

Το τί­μιο Λεί­ψα­νο της  δε­ξιάς χει­ρός του Α­γί­ου Πο­λυκάρ­που φυ­λάσ­σε­ται στην Ιε­ρά Μο­νή Κοι­μή­σε­ως Θε­ο­τό­κου Α­μπε­λα­κιω­τίσ­σης και μί­α φο­ρά τον χρό­νο, μέ­σα στην α­να­στά­σι­μη α­τμό­σφαι­ρα της Κυ­ρια­κής των Μυ­ρο­φό­ρων, κα­τέρ­χε­ται στην Ναύ­πα­κτο, για να ευ­λο­γή­ση την πό­λη και να το προσκυ­νή­σουν οι πι­στοί.

 

Το Σάβ­βα­το το α­πό­γευ­μα μπρο­στά στο Δη­μαρ­χεί­ο της πό­λε­ως έ­γι­νε η υ­πο­δο­χή του τι­μί­ου Λει­ψά­νου, το ο­ποί­ο με­τέ­φε­ρε α­πό την Ιε­ρά Μο­νή ο Η­γού­με­νος Αρ­χιμ. π. Πο­λύ­καρ­πος Πα­στρω­μάς και το υ­πο­δέ­χθη­κε ο Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της μας κ. Ιερό­θε­ος, με τους Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­τες Άρ­της κ. Ι­γνά­τιο και Ε­δέσ­σης, Πέλ­λης και Αλμω­πί­ας κ. Ιω­ήλ.

 

Πα­ρέ­στη­σαν οι Δή­μαρ­χοι Α­πο­δο­τί­ας κ. Βα­σί­λειος Σού­ζας και Πυ­λή­νης κ. Ιω­άν­νης Μπου­λές, οι Α­ντι­δή­μαρ­χοι Ναυ­πά­κτου, ο Πο­λι­τευ­τής της Επαρ­χί­ας μας κ. Δη­μή­τριος Πε­λέ­κης, και πι­στοί α­πό την Ναύ­πα­κτο και την Α­μπελα­κιώ­τισ­σα.

 

Α­κο­λού­θη­σε πα­νη­γυ­ρι­κός Ε­σπε­ρι­νός στον Ιε­ρό Μη­τρο­πο­λι­τι­κό Να­ό Α­γί­ου Δη­μη­τρί­ου, χο­ρο­στα­τού­ντος του Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­του Ε­δέσ­σης κ. Ιω­ήλ, ο ο­ποί­ος μί­λη­σε για την ύ­παρ­ξη και βο­ή­θεια των α­γί­ων, σύμ­φω­να με τις μαρτυ­ρί­ες της Α­γί­ας Γρα­φής.

 

Α­κο­λού­θη­σε λι­τα­νεί­α, προ­πο­ρευο­μέ­νων της Πα­πα­χαρα­λα­μπεί­ου Δη­μο­τι­κής Φι­λαρ­μο­νι­κής και των παι­διών της Ε­νο­ρί­ας με τα φανα­ρά­κια και τις λα­μπά­δες.

 

Την Κυ­ρια­κή τε­λέ­σθη­κε Αρ­χιε­ρα­τι­κό Συλ­λεί­τουρ­γο, με προ­ε­ξάρ­χο­ντα τον Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­τη Άρ­της κ. Ιγνάτιο, ο ο­ποί­ος κή­ρυ­ξε τον θεί­ο λό­γο σχε­τι­κά με την σκέ­πη που πα­ρέ­χει ο ά­γιος Πο­λύ­καρ­πος ως Προ­στά­της της Ε­παρ­χί­ας– και την συμ­μετο­χή των Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­των Ε­δέσ­σης κ. Ιω­ήλ, Α­καρ­να­νί­ας κ. Κο­σμά και του Ποιμε­νάρ­χη μας κ. Ιε­ρο­θέ­ου.

 

Κα­τά την ε­πί­ση­μη τρά­πε­ζα που πα­ρα­τέ­θη­κε σε κέ­ντρο της πό­λε­ως, και ε­νώ­πιον των αρ­χών της πό­λε­ως και των στε­νών συ­νερ­γα­τών της το­πι­κής Εκ­κλη­σί­ας, μί­λη­σε ο Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της κ. Κο­σμάς, για την α­πο­κα­λυπτι­κή φρά­ση «γί­νου πι­στός ά­χρι θα­νά­του», την ο­ποί­α εί­πε ο Άγ­γε­λος της Α­πο­κα­λύ­ψε­ως στον Άγ­γελ­λο της Εκ­κλη­σί­ας της Σμύρ­νης, τον ά­γιο Πο­λύ­καρ­πο.

 

Το ε­ορ­τα­στι­κό λα­τρευ­τι­κό τρι­ή­με­ρο πε­ρα­τώ­θη­κε με την νυ­κτε­ρι­νή αρ­χιε­ρατι­κή θεί­α Λει­τουρ­γί­α την νύ­κτα της Δευ­τέ­ρας, στο τέ­λος της ο­ποί­ας σχη­ματί­σθη­κε μια δεύ­τε­ρη λι­τα­νεί­α α­πό τους πι­στούς και τους ιε­ρείς που με τα κεριά στο χέ­ρι συ­νό­δευ­σαν τον Αρ­χιε­ρέ­α που με­τέ­φε­ρε το τί­μιο λεί­ψα­νο στην Μη­τρό­πο­λη, απ’ ό­που α­να­χώ­ρη­σε για την Ιε­ρά Μο­νή Α­μπε­λα­κιω­τίσ­σης.

 

Κα­τά την διάρ­κεια του τρι­η­μέ­ρου πολ­λοί πι­στοί πέ­ρα­σαν α­πό τον Ιε­ρό Μη­τροπο­λι­τι­κό Να­ό, με­τα­ξύ των ο­ποί­ων μα­θη­τές που δια­γω­νί­ζο­νται στις Πα­νελ­λαδι­κές Ε­ξε­τά­σεις, για να προ­σκυ­νή­σουν τον Ά­γιο και για να τους σταυ­ρώ­ση ο Ηγού­με­νος π. Πο­λύ­καρ­πος με το λεί­ψα­νο η να τους δια­βά­ση κά­ποια ευ­χή.

 

Ε­πί­σης στα πλαί­σια του ε­ορ­τα­σμού πραγ­ματο­ποι­ή­θη­κε έκ­θε­ση φω­το­γρα­φί­ας α­πό τον εκ­πο­λι­τι­στι­κό Σύλ­λο­γο του χω­ρί­ου Α­μπε­λα­κιω­τίσ­σης, με πολ­λές πα­λαιές φω­το­γρα­φί­ες, μέ­σα α­πό τις ο­ποί­ες κατα­γρά­φε­ται και η στε­νή σύν­δε­ση του χω­ριού με το Μο­να­στή­ρι και τους κα­τά και­ρούς Η­γου­μέ­νους και Ιερομονάχους. 
Εμφανίσεις: 132692
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!