Ο Αλεξανδρουπόλεως εγκαινίασε σχολείο στο Κονγκό

ImageΤο Σάββατο 31 Μαΐου 2008, στην πόλη Κιπούσι της περιοχής Λουμπουμπάσι της Δημοκρατίας του Κογκό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος εγκαινίασε το κτίριο του σχολείου που φέρει το όνομα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ».

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ταξίδεψε στην χώρα της κεντρικής Αφρικής με βασικό σκοπό τα εγκαίνια του σχολείου, το οποίο κατασκευάστηκε με χρήματα που προέρχονταν από τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και από τους μαθητές των σχολείων της επαρχίας μας.

 

Η υποδοχή που επιφύλαξαν στην αποστολή της Ιεράς Μητροπόλεως, τόσο τα μέλη του Ορθόδοξου Ιεραποστολικού Κλιμακίου, όσο και οι τοπικές αρχές, ήταν ξεχωριστή. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς εξέφρασαν με κάθε τρόπο  τον ενθουσιασμό και την ικανοποίησή τους για την ουσιαστική και σημαντική συμβολή της Μητροπόλεως μας στη δημιουργία σχολικών υποδομών στην περιοχή τους.

 

Σε μια περιοχή όπου οι δυσκολίες, κυρίως, οικονομικές, είναι τις περισσότερες φορές είναι ανυπέρβλητες, την ίδια στιγμή που οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, καθιστούν την εκπαίδευση, αν όχι είδος πολυτελείας, σίγουρα δευτερευούσης σημασίας, η δημιουργία ενός σχολικού συγκροτήματος με δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσότερων των 600 μαθητών, αποτελεί σημαντική προοπτική για το μέλλον των νέων της πόλης του Κιπούσι.

 

Πριν από την τέλεση των εγκαινίων, ο Σεβασμιώτατος κ. Άνθιμος, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που έγινε στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, ενώ συμμετείχαν ο Επίσκοπος Κολουέζι του Κογκό, κ. Μελέτιος, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως μας π. Ειρηναίος Λαφτσής, ορθόδοξοι ιερείς από την περιοχή καθώς και πλήθος πιστών.

 

Ακολούθησαν οι ομιλίες των επισήμων, με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελέτιο να εκφράζει τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς την Μητρόπολη, αλλά και γενικότερα στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, για την «συγκινητική και απλόχερη ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα βοήθειας του ιεραποστολικού έργου στην αχανή χώρα του Κογκό».

 

Ο κ. Μελέτιος χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Ανθίμου «ως μία τονωτική, πνευματική ένεση, η πρώτη Έλληνα Μητροπολίτου που συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια των Ιεραποστόλων».

 

Ο Εκπρόσωπος του Κυβερνήτη της πόλης του Κιπούσι, που εκπροσώπησε την τοπική αρχή στα εγκαίνια του σχολείου, εκτός από τις ευχαριστίες, στάθηκε στις προοπτικές συνεργασίας που μπορεί να αναπτυχθούν μεταξύ των δύο περιοχών, παρά τη μεγάλη απόσταση που τις χωρίζει. Ο ίδιος έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την ποιότητα της δουλειάς που έγινε στο κτίριο, ενώ κάλεσε τον Μητροπολίτη να συνεχίσει, στο μέτρο του δυνατού, τη βοήθεια στον τομέα της εκπαίδευσης.

 

Ικανοποιημένος από την ευκαιρία που δόθηκε για εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου της Ιεραποστολής, εμφανίστηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, ο οποίος δεν έκρυψε την τον ενθουσιασμό, αλλά και τον θαυμασμό του για το έργο που επιτελείται από τα μέλη της εξωτερικής ιεραποστολής στη «Μαύρη Ήπειρο».

 

«Ονομασίες και περιοχές που ήταν απόλυτα άγνωστες σε εμάς, θα αποτελούν μετά από αυτή την πνευματική μας παρουσία, σημεία αναφοράς και θα είναι οικεία τόσο σε μας όσο και στους κατοίκους της περιοχής μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κολουέζι, κ. Μελέτιος για το συντονιστικό του ρόλο στο έργο της Ιεραποστολής.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Ιερομόναχο – Ιεραπόστολο Κύριλλο Γρηγοριάτη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ήρθε σε επαφή με την Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, γνωστοποιώντας το αίτημα για οικονομική βοήθεια και ηθική συμπαράσταση για την ανέγερση του σχολείου. «Ενός σχολείου που θα συμβάλλει» τόνισε ο κ. Άνθιμος «στη διάδοση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην περιοχή του Κιπούσι της Δημοκρατίας του Κογκό».

 

Πριν από το κόψιμο της κορδέλας και αμέσως μετά την τέλεση του αγιασμού, η φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Κιπούσι έδωσε αφρικάνικο χρώμα στην εκδήλωση, ενώ μαθητές σχολείων της περιοχής παρουσίασαν σύντομα σκετς σχετικά με την επίσκεψη του Μητροπολίτη και των υπολοίπων μελών της αποστολής της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

 

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης μας εκτός από τον Πρωτοσύγκελλο π. Ειρηναίο Λαφτσή, ο καθηγητής μαθηματικός του Β’ Λυκείου της πόλης μας κ. Γεώργιος Λεργιός και ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Χαράλαμπος Λασκαράκης.
Εμφανίσεις: 52547
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!