Ολοκληρώθηκε το 7ο Συνέδριο για την Ελληνική γλώσσα
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008
-
Γράφτηκε από τον/την Πηνελόπη Φραντζή (Εκπαιδευτικός)
-
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 7ου Παγκοσμίου Γλωσσικού Συνεδρίου που έγινε Μεσολόγγι από την 18 έως 20 Σεπτεμβρίου 2008, με θέμα «Η διδασκαλία των Νέων Ελληνικών στον κόσμο.
Σχολεία, μέθοδοι, βιβλία, εξετάσεις», στο οποίο συμμετείχαν 50 ομιλητές από 20 χώρες του κόσμου.
Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πριν όμως αναφερθούμε στο Συνέδριο αξίζει να γνωρίσουμε τον Οργανισμό που διοργάνωσε αυτό το Παγκόσμιο Συνέδριο.
Ο Οργανισμός για τη Διάδοση - Διεθνοποίηση της Ελληνικής γλώσσας ιδρύθηκε το 1985. Σκοποί του Οργανισμού είναι η προβολή της ανάγκης για καθιέρωση μίας γλώσσας ως μόνης διεθνούς, η παρουσίαση των προτερημάτων της Ελληνικής Γλώσσας ως της μόνης ικανής να καλύψει την ανάγκη αυτή και η διάδοσή της σε όλους τους λαούς της γης.
Η επίτευξη των σκοπών αυτών επιδιώκεται κυρίως:
1. Με τη διοργάνωση ποικίλων μορφωτικών εκδηλώσεων (διαλέξεων, δημοσιευμάτων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών συνεντεύξεων κλπ).
2. Με την έκδοση τριμηνιαίου περιοδικού με τίτλο “ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑ”, πού συμπλήρωσε ήδη 15 έτη εκδόσεως καί διανέμεται σέ 74 χώρες.
3. Με τη συνεργασία με διαφόρους άλλους Συλλόγους υπηρετούντες παράλληλους σκοπούς.
4. Με τη φιλοξενία παιδιών ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ και ΟΜΟΓΕΝΩΝ του εξωτερικού.
5. Με διαβήματα και υπομνήματα όπου χρειάζεται προς προαγωγή των σκοπών του Οργανισμού και τέλος.
6. Με τη διοργάνωση διαγωνισμών ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ (1997, 1998 και 1999) καθώς και απονομή ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΣΗΣ ( Ελληνοϊταλικός - Δεκέμβριος 1996).
7. Με τη σύγκληση ανά τριετία ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ με θέμα την Ελληνική Γλώσσα, στα οποία συμμετέχουν γλωσσολόγοι, φιλόλογοι και άλλοι διανοούμενοι.
Τέτοια Συνέδρια συνεκλήθησαν ως τώρα το 1ο στο Δίον Πιερίας (1990), με συμμετοχή 50 συνέδρων και 16 εισηγητών από 5 χώρες, το 2ο στην Καβάλα (1993), με συμμετοχή 180 συνέδρων και 32 εισηγητών από 14 χώρες, και το 3ο στην Ολυμπία (1996) με συμμετοχή 240 συνέδρων και 31 εισηγητών από 17 χώρες.
Ο ΟΔΕΓ είναι μή κερδοσκοπικός Οργανισμός, χρηματοδοτούμενος μόνον από τις εισφορές των μελών του και από δωρεές και χορηγίες φίλων του. Τα μέλη του Οργανισμού ανέρχονται σήμερα σε 600,ενώ αδελφά σωματεία έχουν δημιουργηθεί και δραστηριοποιούνται, με συναφείς προς τους ανωτέρω σκοπούς, στην Ελλάδα (Καβάλα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Χανιά, Λαμία, Καλαμάτα),όσο και εκτός Ελλάδος (Κύπρος - Λευκωσία, Αυστραλία - Μελβούρνη και Αδελαΐδα και Πάτρα - Πύργο).
Μετά από το σύντομο ιστορικό του Οργανισμού συνεχίζουμε τα περί του Συνεδρίου. Κατά την έναρξη του Συνεδρίου στην κεντρική αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στην διάδοση της ελληνικής γλώσσας οι Καθηγητές: κα Στόινα Πορομάνσκα, τακτική Καθηγήτρια στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο, κ. Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνωφ, Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαριούπολης, Επίτιμος Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Μαριούπολη, και ο κ. Παναγιώτης Κοντός, Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παράλληλα στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου καθ’ όλη την διάρκεια του Συνεδρίου λειτούργησε και έκθεση βιβλίων διδασκαλίας Νέων Ελληνικών σε ξένους. Τα βιβλία τους εξέθεσαν το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου, το ΕΔΙΑΜΜΕ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνοβρετανικό Κολέγιο (Σχολείο Ελληνικών για ξένους «Μέγας Αλέξανδρος»).
Στην διάρκεια του Συνεδρίου έγιναν πολλές ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που αφορούσαν στην κατάσταση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου.
Μεταξύ αυτών «αποκαλυπτικές» ήταν οι ανακοινώσεις που αφορούσαν την Κορέα και την Ταϋλάνδη. Συγκεκριμένα οι Καθηγητές της Ελληνικής Γλώσσας Jaewon Aggelos και Korntaptim Usa, στα Πανεπιστημία HUFS της Σεούλ στην Κορέα και Ramkhamhaeng στην Ταϋλάνδη μίλησαν για τα Πανεπιστήμιά τους και την διδασκαλία της γλώσσας τους σε αυτά. Είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι η γλώσσα μας έχει ζήτηση και γι’ αυτό διδάσκεται σε δύο τόσο μακρινές ασιατικές χώρες. Αυτό δείχνει την δυναμική τάση της ελληνικής γλώσσας, η οποία μπορεί να ελκύει σπουδαστές ή μαθητές από όλο τον κόσμο παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει μία κεντρική οργάνωση ή πολιτική του ελληνικού κράτους γι’ αυτό το θέμα.
Εξ άλλου εντύπωση έκανε και η ανακοίνωση του Αργύρη Ήργη ο οποίος μίλησε για την διδασκαλία της ελληνικής στης Λιβύη και τις προοπτικές για ενίσχυση του ενδιαφέροντος των Λιβύων για την γλώσσα μας.
Σημειώνουμε ότι παρουσιάστηκαν ανακοινώσεις για την ελληνική γλώσσα στην Γερμανία, Κροατία, Ουκρανία, Τσεχία, Ρωσία, Βραζιλία, Αυστραλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία.
Επίσης έγιναν πολλές ανακοινώσεις οι οποίες αφορούν τις διδακτικές μεθόδους και τα βιβλία που χρησιμοποιούνται για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.
Αναφέρουμε μεταξύ αυτών την χρήση τραγουδιού για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, την μέθοδο διδασκαλίας της γλώσσας για σπουδαστές ή μαθητές που γνωρίζουν ήδη ελληνικά σε κάποιο επίπεδο, την διδασκαλία της γλώσσας μας στο πλαίσιο πανεπιστημιακών προγραμμάτων Νεοελληνικών σπουδών καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της μουσουλμανικής μειονότητας στην ελληνική Θράκη.
Επιπλέον ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εισηγήσεις για τα μορφολογικά προβλήματα της διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης γλώσσας καθώς και για τις ελληνόφωνες μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό με παρουσίαση αριθμητικών δεδομένων.
Στο τέλος του Συνεδρίου έγινε μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με τις προοπτικές για την διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό όχι μόνο σε αλλογενείς αλλά και σε ομογενείς και διαπιστώθηκε ότι για να ενισχυθεί η υπάρχουσα αυξητική τάση θα πρέπει να γίνουν πολλά ώστε να δημιουργηθεί η δυνατότητα ενός κεντρικού συντονισμού όλων των σχετικών προσπαθειών.
Να τονίσουμε εδώ ότι επιλέχθηκε το Μεσολόγγι ως τόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου προκειμένου να τιμηθεί ο Άγιος των γραμμάτων, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό Μέγα Δένδρο κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας - γνωστός και ως Πατροκοσμάς.
Ο Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν Έλληνας μοναχός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πιστεύεται ότι διέθετε προφητικές και θαυματουργικές ικανότητες.
Μαθήτευσε στα διδασκαλεία της Παρνασσίδας και της Ναυπακτίας πλάι σε ονομαστούς ιεροδιδασκάλους. Το 1749 πήγε στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους (χερσόνησος του Άθω), όπου έκανε σπουδές ανωτέρου επιπέδου στη θεολογία και τη φιλοσοφία. Εκεί υπήρξε μοναχός για δύο περίπου χρόνια στη μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους.
Στα 1759, εγκατέλειψε το μοναστήρι και ξεκίνησε τις περιοδείες του στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, παρακινώντας με θέρμη τους Ορθοδόξους Χριστιανούς να ιδρύσουν σχολεία. Μέσα σε 16 χρόνια, ίδρυσε πάνω από 100 σχολεία. Στις Διδαχές του παρότρυνε τους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους ελληνικά, τα οποία είναι η «γλώσσα της Εκκλησίας».
«Να σπουδάζετε και εσείς, αδελφοί μου, να μανθάνετε γράμματα όσον ημπορείτε. Και αν δεν εμάθετε οι πατέρες, να σπουδάζετε τα παιδιά σας, να μανθάνουν τα ελληνικά, διότι και η Εκκλησία μας είνε εις την ελληνικήν.
Και αν δεν σπουδάσης τα ελληνικά, αδελφέ μου, δεν ημπορείς να καταλάβης εκείνα οπού ομολογεί η Εκκλησία μας».
- Εμφανίσεις: 52183