Λαμπρός εορτασμός στην Πάτρα για τον Άγ. Ανδρέα

ImageΗ Πά­τρα γιόρ­τα­σε την 44η  ε­πέ­τειο της Ε­πα­να­κο­μι­δής της Τί­μιας Κάρας του Α­πο­στό­λου Αν­δρέ­α.

 

Ο Ά­γιος Αν­δρέ­ας, ο πρω­τό­κλη­τος μα­θη­τής του Ι­η­σού και προ­στά­της των Πα­τρών, με τη βί­ω­ση του μαρ­τυ­ρί­ου του στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, χά­ρι­σε σε ό­λους του πα­τρι­νούς την αιώ­νια φή­μη και ευ­λο­γί­α, ό­που σε αυ­τό τον τό­πο συνέ­βη, η θεί­α σταύ­ρω­σή του.

 

Ο Α­πό­στο­λος Αν­δρέ­ας (εί­τε τι­μού­με την ε­ορ­τή του, εί­τε την Επανακο­μι­δή της Tι­μί­ας Kά­ρας του) α­πο­τε­λεί αποκούμπι, στή­ριγ­μα, ό­χι μό­νο της παραπάνω πό­λεως αλ­λά και ό­λης της Oρθο­δο­ξί­ας.

 

Ο Α­πό­στολος Αν­δρέ­ας βρί­σκε­ται δί­πλα σε ό­λους μας, στις χα­ρές και στις συμ­φο­ρές μας. Σε Αυ­τόν προ­στρέ­χουν χι­λιά­δες πι­στών, για να α­κου­μπή­σουν τον πό­νο τους τις ε­πι­θυ­μί­ες τους, τις ευ­χές τους.

 

Πολ­λοί μι­λούν για θαύ­μα­τα που τους έ­χουν συμ­βεί, άλ­λοι ε­πί­σης λέ­γουν και για τη βο­ή­θειά του στους με­γά­λους σει­σμούς που έ­πλη­ξαν στο πα­ρελ­θόν την πό­λη μας.

 

Το σί­γου­ρο βέ­βαια εί­ναι ό­τι η Πάτρα αι­σθά­νε­ται πε­ρή­φα­νη και ευτυχι­σμέ­νη κα­θώς έ­χει έ­να πνευ­μα­τι­κό προστά­τη, έ­ναν με­γά­λο Πατέρα της Ορ­θο­δο­ξί­ας που λό­γω της Θεί­ας Χά­ρης του συρ­ρέ­ουν και θα συρ­ρέ­ουν για να την λαμ­βά­νουν οι α­πα­ντα­χού χρι­στια­νοί της Οικουμένης.

 

Χθες Σάββατο παραμονή της εορτής στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος κ. Θεόφιλος, ενώ παρέστησαν οι: Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο Τριφυλίας κ. Χρυσόστομος και ο οικοδεσπότης ο Πατρών Χρυσόστομος.

 

Ανήμερα της επετείου στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και συλλειτουργών τους παραπάνω Αρχιερείς.

 

Ομιλητής ο Σεπτός Ποιμενάρχης κ. Κοσμάς, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πατρών κ. Χρυσόστομο για την πρόσκληση και ακολούθως μίλησε για τον άγιο βίο του Αγίου Ανδρέου και ότι πρέπει όλοι οι άνθρωποι να γίνουμε μιμητές των Αγίων της Εκκλησίας μας.

 

Ήταν ένα κήρυγμα που κυριολεκτικά καθήλωσε τους χιλιάδες πιστούς που κατέκλυσαν τον μεγαλύτερο Ναό των Βαλκανίων.

 

Στην Λι­τά­νευ­ση της Τι­μί­ας Κά­ρας  και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, που πραγματοποι­ή­θη­κε το α­πό­γευ­μα της Κυ­ρια­κής, η συμ­με­το­χή των Πα­τρι­νών ξε­πέ­ρα­σε κά­θε προ­η­γού­με­νο.

 

Σύσ­σω­μη ή­ταν η πα­ρου­σί­α του Ιε­ρού Κλή­ρου της Μη­τρο­πό­λε­ώς, ε­νώ συμ­με­τεί­χαν οι το­πι­κές αρ­χές και φο­ρείς.

 

Στην πλα­τεί­α Τριών Συμ­μά­χων ε­ψά­λει δέ­η­ση υ­πέρ της πό­λε­ως και των κα­τοί­κων της. Προ­η­γή­θη­κε ο κα­θιε­ρω­μέ­νος α­για­σμός στην Ιχθυό­σκα­λα με α­φορ­μή την έ­ναρ­ξη της νέ­ας α­λιευ­τι­κής πε­ριό­δου, όπου πα­ρα­βρέ­θη­κε και το Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο των Ιχθυο­πα­ρα­γω­γών - Ι­χθυο­καλ­λιερ­γη­τών.

 

Στο τέ­λος ο κ. Χρυ­σό­στο­μος ευ­χα­ρί­στη­σε α­πό καρ­δί­ας ό­λους τους Ποιμε­νάρ­χες που έ­λα­βαν μέ­ρος στις θρη­σκευ­τι­κές εκ­δη­λώ­σεις, έχοντας έ­ναν κα­λό λό­γο για τον κά­θε έ­ναν ξε­χω­ρι­στά, τον Ιερό Κλήρο, τους τοπικούς άρχοντες και τους πιστούς για την μεγάλη τους συμμετοχή. 
Εμφανίσεις: 65381
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!