Υποδοχή της "Γλυκοφιλούσας" εικόνα του Ι.Καποδίστρια

Image
Ιωάννης Καποδίστριας
Την Κυριακή της Τυροφάγου, την 1ην Μαρτίου στις 18:30, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό  του Αποστόλου Παύλου θα γίνει η επίσημη υποδοχή ,της μόλις συντηρημένης από ειδικό συντηρητή έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της «Γλυκοφιλούσας», που άνηκε στον Πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.

 

Η υποδοχή θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού λίγο πριν την έναρξη του Πρώτου Κατανυκτικού Εσπερινού.

 

Πρόκειται περί μίας σεμνής τελετής στην οποία οι πιστοί θα ωφεληθούν διπλά. Θα οικοδομήσουν τις ψυχές τους με την δοξολογία του Τρισαγίου Θεού και το πνευματικό όφελος από τον κατανυκτικό Εσπερινό, μοναδικές ευκαιρίες ανεφοδιασμού και στηρίξεως των Χριστιανών κατά την Μ. Τεσσαρακοστή, αλλά και από την ευσέβεια και την πίστη ενός μεγάλου άνδρα του Ελληνικού Κράτους του Ιωάννη Καποδίστρια, του οποίου την συμπλήρωση 200 ετών από την έξοδο του στο διεθνές προσκήνιο γιορτάζουμε εφέτος.

 

Η ιστορία της προσωπικής αυτής εικόνας του κυβερνήτη της Ελλάδος είναι η εξής:

 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε ένα, Κορίνθιο αξιωματικό, υπασπιστή, ο οποίος πήρε την εικόνα αυτή μετά την δολοφονία του Κυβερνήτη στο Ναύπλιο (27-9-1831) και την δώρισε αργότερα στον Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου.

 

Η Ιερά Εικόνα είχε μεταφερθεί στο Εκκλησιαστικό Μουσείο για φύλαξη και είχε τοποθετηθεί σε ειδική θέση.

 

Ο πανδαμάτορας όμως χρόνος αφήνει την σφραγίδα του σε ο,τιδήποτε φθαρτό, έτσι αποφασίσθηκε από το Δ.Σ. του Εκκλησιαστικού Μουσείου να συντηρηθεί το μοναδικό αυτό κειμήλιο.

 

Πρόκειται περί μίας λαϊκότροπης εικόνας της Παναγίας, τύπος της Γλυκοφιλούσας, η οποία στην όπισθεν πλευρά φέρει ιδιόγραφο ικετευτικό επίγραμμα του κατόχου της: «Γλυκοφικοσα Μαριάμ τόν Υόν σου ατησαι πέρ μο το δούλου σου ωάννου, βραβεσαι, μετά σοφίας κυβερνν τόν εσεβ λαόν του καί βασιλείας με Ατο τυχεν δι᾿ λεός του. 1829».

 

Αυτή την ιερή εικόνα θα έχει την ευκαιρία ο ευσεβής λαός της Μητροπόλεώς μας να ασπασθεί και να εκφράσει τους πόθους του κατά την διάρκεια του Κατανυκτικού Εσπερινού της Συγγνώμης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Διονυσίου.
Εμφανίσεις: 50732
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!