Παρουσίαση Τόμου απο την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr 11:57
-
του Τόμου που εξέδωσε ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας σε συνεργασία με τις εκδόσεις «ΜΙΛΗΤΟΣ» υπό τον τίτλο: «ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ».
Για πρώτη φορά μια ομάδα επιστημόνων συγγραφέων, θεολόγων, ιστορικών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων και συντηρητών επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην περίφημη Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Ύδρας –νυν Ι. Καθεδρικό Ναό- καθώς και στα πολύτιμα κειμήλια που εκτίθενται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο «Άγιος Μακάριος Νοταράς» εντός του Μοναστηριακού συγκροτήματος, αλλά και σε όλα όσα λαμπρύνουν το καταστόλιστο Καθολικό.
Η Μονή της Φανερωμένης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Ύδρας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρώτο κεφάλαιο είναι μια ιστορική αναδρομή που αρχίζει στα μέσα 17ον αιώνα, όταν δηλαδή ιδρύθηκε η Ιερά Μονή.
Νήσος και Μοναστήρι «συμπορεύονται» και αφήνουν έντονα τα ίχνη τους εντός του ιστορικού χρόνου. Διεξοδικά εξετάζονται και δύο από τα σπουδαιότερα κειμήλια που φυλάσσονται στην Ι. Μονή, η εφέστια εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Παναγία η Φανερωμένη» και εκείνη της Παναγίας του Μαλίκη (Χρυσορογιάτισσας).
Το δεύτερο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην αρχιτεκτονική του μοναστηριακού συγκροτήματος, ενώ κατατοπιστικά σχέδια (τομές, κατόψεις κ.λ.π) επιτρέπουν την κατανόηση της χωροθεσίας και της λειτουργίας των κτιρίων.
Για τον Άγιο Μακάριο Νοταρά απόγονο βυζαντινής οικογενείας οπό την Κωνσταντινούπολη και την παραμονή του στην Ύδρα κάνει λόγο το τρίτο κεφάλαιο. Η παρουσία του, χρονικά περιορισμένη, κατάφερε να σηματοδοτήσει την αρχή της φιλοκαλικής Υδραιϊκης θρησκευτικής ζωής και παράδοσης.
Τα τρία τελευταία κεφάλαια πού ακολουθούν αφορούν αποκλειστικά στα κειμήλια του Μουσείου και της Μονής.
Μια συνοπτική αλλά ουσιώδης εισαγωγή του ζωγράφου και Ακαδημαϊκού Π. Τέτση ο οποίος με την προσωπική του ματιά, γνώση και ευαισθησία δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να προσεγγίσει την εικόνα αφενός ως έργο τέχνης και αφετέρου ως θρησκευτικό κειμήλιο αντικειμενικής αξίας.
Ακολουθεί στην συνέχεια λεπτομερής καταγραφή της συλλογής των εκθεμάτων του Εκκλησιαστικού Μουσείου που στεγάζεται στην Δυτική πλευρά της Μονής.
Αντικείμενο μελέτης αποτελούν και οι εικόνες που κοσμούν το τέμπλο του Καθολικού της Ι. Μονής.
Η υψηλή καλλιτεχνική τους ποιότητα, η άμεση σχέση τους με τα εκθέματα της Συλλογής αλλά και η σπανιότητά τους κατέστησαν απαραίτητη την ένταξή τους στον Τόμο ο οποίος ολοκληρώνεται με ένα συνοπτικό κείμενο σχετικό με την διαδικασία συντηρήσεως των έργων.
Ο Τόμος αυτός είναι ένα πρώτο εμπεριστατωμένο βοήθημα για τον Εκκλησιαστικό και καλλιτεχνικό πλούτο της Ύδρας μέσα στον οποίο διαγράφεται με σαφήνεια η ιστορική πορεία του νησιού και εν τέλει του Ελληνισμού.
Τον Τόμο χαιρετίζουν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.
Την παρουσίαση θα κάνουν οι: κ. Νικόλαος Ζίας Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Αθηνών –Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων, κ. Νανώ Χατζηδάκη, Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και η κ. Χαρίκλεια Κοιλάκου Αρχαιολόγος - Επίτιμος Διευθύντρια της 1ης ΕΒΑ.
Τέλος θα ψαλούν Εκκλησιαστικοί Ύμνοι από πολυμελή χορωδία υπό την χοραρχία του Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Καλομοίρη.
- Εμφανίσεις: 56811