Δύο παρεκκλήσια εγκαινίασε ο Χαλκίδος Χρυσόστομος

ImageΤο Σαββατοκύριακο 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2009, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συνεχίζοντας τις ποιμαντικές του επισκέψεις, όπως συνηθίζει κατά το μήνα Σεπτέμβριο, στις Ενορίες και τα Μοναστήρια της Βορείου Ευβοίας, επισκέφθηκε την ιστορική και ακμάζουσα γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων, όπου και προεξήρχε στις Ιερές Ακολουθίες των Εγκαινίων των δύο νεοδμήτων Παρεκκλησίων της, αφιερωμένα στην Αγία Πολυχρονία, μητέρα του Αγίου Γεωργίου και την Αγία Νίνα, εξαδέλφη του αυτού Αγίου.

 

Το Σάββατο το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος έφθασε στην Ιερά Μονή,  μεταφέροντας τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Νηπίων, των υπό του Ηρώδου αναιρεθέντων, τα όποία θα κατετίθεντο στις Άγιες Τράπεζες των δύο Ιερών Ναών και έγινε δεκτός από τον Ιερό Κλήρο, την δεκαμελή μοναστική αδελφότητα των Ηλίων, με προεξάρχουσα την Γερόντισσα Πελαγία και ευσεβών χριστιανών της Βορείου Ευβοίας.

 

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και κήρυξε και τον θείο λόγο, αναλύοντας στους πιστούς την σημασία των Εγκαινίων ενός Ιερού Ναού.

 

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου πρωί εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια έλαβε χώρα η Ακολουθια των Εγκαινίων και των δύο Ιερών Ναών, της Αγίας Πολυχρονίας, τον οποίον εγκαινίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και τον κάτωθεν αυτού ευρισκόμενο της Αγίας Νίνας, τον οποίον εγκαινίασε με την άδεια του Σεβασμιωτάτου ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου.

 

Κατά τη διάρκεια των Εγκαινίων ο Μητροπολίτης μας έδιδε εξηγήσεις περί των τελουμένων στους παριστάμενους ευσεβείς χριστιανούς και στη συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον νεοεγκαινιασθέντα Ιερό Ναό της Αγίας Πολυχρονίας, όπου έψαλλε θαυμάσια Χορός Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Βουλιαγμένης κ. Γεωργίου Κατσούλα.

 

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε όλους όσοι κοπίασαν για την ανέγερση αυτών των Ιερών Ναών, αλλά και για την ανακαίνιση της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Ηλίων, ιδιαιτέρως δε την σεβαστή Γερόντισσα Πελαγία, η οποία με εκκλησιαστικό πνεύμα και πολύ αγάπη ακολουθεί την οδό της μοναχικής πολιτείας.

 

 

Η Γερόντισσα, ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο, του προσέφερε Ιερά Εικόνα με τους τρεις Αγίους προστάτες της Μονής, τον Άγιο Γεώργιο, την Αγία Πολυχρονία και την Αγία Νίνα, όπως και παρόμοια Εικόνα προσέφερε και στον Πρωτοσύγκελλο π. Νικόδημο.

 

Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν οι Βουλευτές κ. Αναστάσιος Λιάσκος καί  κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, ο Δήμαρχος Αιδηψού κ. Πολυχρόνης Ματάκιας και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος είχε χρηματίσει και Νομάρχης Ευβοίας, κατά τα έτη 1990-1993 και είχε βοηθήσει σημαντικά τότε στην πρώτη φάση της ανακα;΄ινισης της σχεδόν ερειπωμένης τότε Ιεράς Μονή των Ηλίων.

 

Ο κ. Κυρίζογλου, μάλιστα, βαθύτατα συγκινημένος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μία Ιερά Εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου, όπως και στην Ηγουμένη Πελαγία και τον Δήμαρχο Αιδηψού κ. Ματάκια, αναμνηστικά του Δήμου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.

 

Μετά την Ακολουθία των Εγκαινίων, διανεμήθηκαν ευλογίες σε όλους τους παρισταμένους, ενώ παρετέθη και γεύμα από την φιλόξενη Αδελφότητα της Ιεράς Μονής.

 

Στα Ιερά Εγκαίνια συμμετείχαν οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως: Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου - Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμ. Δαμασκηνός Μάκρας – Ιεροκήρυξ, Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης - Ιεροκήρυξ, Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου – Προϊστάμενος Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, Πρωτοπρεσβ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος - Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδηψίων, Πρεσβ. Δημήτριος Παπασταμάτης – Εφημέριος Ηλίων,  Διάκ. Συμεών Ηλιοδρομίτης και Διάκ. Μεθόδιος Φουντούλης, ενώ παρευρέθησαν και συμπαραστάθηκαν στην Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Ηλίων και τέσσερις Μοναχές από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πανοράματος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

  

Εμφανίσεις: 60310
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!