Απειλείται η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία

ImageΟ μεγάλος θέλει να γίνει γιατρός. Ο μικρός σκέφτεται να σπουδάσει Θεολογία. Προς το παρόν, ο Δημήτρης, 18 χρόνων και ο αδελφός του Σίμων, 15, φοιτούν και ζουν μαζί με άλλα 38 παιδιά στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, που βρίσκεται στις Καρυές την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους. Τους βρήκαμε έξω από τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου ντυμένους με τα ράσα της Σχολής τους.

Τα δύο αδέλφια έχουν χρόνο να αποφασίσουν τι τελικά θα σπουδάσουν. Το σίγουρο είναι ότι θα δώσουν εξετάσεις καλά προετοιμασμένοι. Άλλωστε, η Αθωνιάδα, Ίδρυμα των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, έχει παράδοση σε επιτυχίες.

Υπό την εποπτεία της Ιεράς Κοινότητας και τη διοίκηση μίας τριμελούς εφορείας, που συγκροτείται από τρεις αντιπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας με θητεία δύο χρόνων, συνεχίζει το έργο της εκπαίδευσης στο Άγιον Όρος, όπως ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία λειτουργεί και ως οικοτροφείο για τους μαθητές, τους καθηγητές και το άλλο προσωπικό, από το 1930. Όμως, η πορεία της είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Μεγάλα ονόματα της σύγχρονης ιστορίας, όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Ρήγας Φεραίος ακόμη και ο Αδαμάντιος Κοραής, έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ιστορία της Αθωνιάδας.

Το πρόγραμμα της σχολής ακολουθεί το κοινοβιακό σύστημα των Ιερών Μονών, σύμφωνα με το τυπικό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Το κόστος λειτουργίας της Σχολής είναι πολύ μεγάλο και επιβαρύνει την Ιερά Κοινότητα. Ένα μέρος προέρχεται από την εκμετάλλευση της λίμνης Μπουρού. Μάλιστα είναι κατοχυρωμένο από τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Όρους, τα χρήματα αυτά να δίνονται για τη λειτουργία της Σχολής. Όμως, τα τελευταία τρία χρόνια, χρήματα από τη λίμνη Μπουρού δεν έχουν δοθεί στην Ιερά Κοινότητα, όπως λέει απόφοιτος της Σχολής, που γνωρίζει καλά την κατάσταση.

«H Σχολή κινδυνεύει να κλείσει, γιατί το κράτος δεν κάνει κάτι», λέει με λύπη και προσθέτει: «Ευτυχώς, οι Αγιορείτες αγαπούν τη Σχολή και με επιβάρυνση της ιεράς κοινότητας συνεχίζει να λειτουργεί έστω και με δυσκολίες. Το ερώτημα είναι ως πότε;».

Με την οικονομική κρίση στο ζενίθ και τα προβλήματα στις χρηματοδοτήσεις είναι σαφές πως η Αθωνιάδα μπορεί να ελπίζει για βοήθεια, όπως και στο παρελθόν, από δωρητές. Η πιο χαρακτηριστική τέτοια οικονομική ενίσχυση ήταν το 1842.
Εμφανίσεις: 58236
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!