Το Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας για την ανακαίνιση της Μονής Χιλανδαρίου

ImageΠρόσφατα στην έδρα του Υπουργείου Πολιτισμού Σερβίας υπογράφηκε συμφωνία χρηματοδότησης των έργων ανακαίνισης και αναπαλαίωσης της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους.

Ο υπουργός Πολιτισμού Σερβίας, κ. Nebojša Μπράντιτς, δήλωσε πως οι παράγοντες αυτού του χαρτοφυλακίου είχαν διαθέσει, το έτος 2009, για τα έργα ανακαίνισης της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου το ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ, και ότι για το περασμένο έτος 2010 διέθεσε το ποσό των 80 εκατομμυρίων δηναρίων (περίπου 800 χιλιάδων ευρώ).

«Οι παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού Σερβίας πρόκειται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν χρηματικά τα έργα ανακαίνισης και αναπαλαίωσης της Μονής Χιλανδαρίου»,- δήλωσε ο κ. Μπράντιτς.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση προς εκείνους τους θεσμούς κράτους και εκείνους τους πολίτες που είναι σε θέση να το κάνουν, να καταβάλλουν χρηματικά μέσα για ανακαίνιση αυτού του Ιερού Ναού, που αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Άλλωστε, το Χιλανδάρι ίδρυσε, στα τέλη του 10ου αιώνα, ο Έλληνας μοναχός Γεώργιος Χελανδάριος, και το έτος 1198 ο τότε Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Γ΄ Άγγελος ανέθεσε τη διαχείριση αυτού του μοναστηριού στον Άγιο Σάββα και στον πατέρα του, Συμεών, τέως μεγάλο Σέρβο άρχοντα Στέφανο Νεμάνια, οι οποίο ανακαίνισαν αυτό το ερειπωμένο μοναστήρι και το έκαναν «εστία στην οποία θα παραμείνουν Σέρβοι μοναχοί», δηλαδή, εκείνοι που διάλεξαν μοναχική ζωή.

Να σημειωθεί, ότι από τότε και μέχρι τις ημέρες μας, η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου ζει ασταμάτητα τη ζωή της. 

Δυστυχώς, όμως, τη νύχτα μεταξύ 3ης και 4ης Μαρτίου του 2004 η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου έπαθε σοβαρές ζημίες από πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα, η φωτιά κατέστρεψε το 50% εγκαταστάσεων αυτού του μοναστηριού. Αμέσως άρχισαν τα έργα ανακαίνισής του, πράγμα που υπονοεί όχι μόνο τα έργα ανακαίνισης και αναπαλαίωσης, αλλά και προσπάθεια πνευματικής αναγέννησης.

Τα μεγαλύτερα έργα εκτελούνται, κατά την παρούσα στιγμή, στην ανακαίνιση του Μεγάλου Ξενώνα από το 1821, πράγμα που θα έπρεπε να περατωθεί το έτος 2012.

Μέχρι στιγμής έχει ανακαινιστεί σχεδόν το 40 % των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων στο Χιλανδάρι, και το 30 % αυτών των εγκαταστάσεων έχουν ήδη τεθεί σε ομαλή λειτουργία.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι για τη ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου χρειάζονται, συνολικά, 25 εκατομμύρια ευρώ.

Σε περίπτωση που  εξασφαλιστούν, φέτος, προς το σκοπό αυτό, περίπου 1,5 μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ, τότε μπορούμε να πούμε πως τα έργα ανακαίνισης αυτού του μεγάλου σερβικού Ιερού Ναού θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέχρι το έτος 2017.

Η κληρονομιά του Χιλανδαρίου έχει ανυπολόγιστη αξία, στα θησαυροφυλάκια του μοναστηριού, στους ναούς και στα αρχεία του φυλάγονται παραπάνω από 1200 πολύτιμες εικόνες, σπάνια παραδείγματα της Βυζαντινής τέχνης, δέκα από τις οποίες θεωρούνται θαυματουργικές (εξέχουσα θέση κατέχει η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας Θεοτόκου Τριχερούσσας).

Image

Εμφανίσεις: 70545
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!