Ιερός «πόλεμος» για το κονάκι της Μονής Εσφιγμένου

konaki

Μπαρούτι «μυρίζει» η κατάσταση στο Αγιον Ορος και είναι έντονοι οι φόβοι για έξαρση της έντασης μεταξύ των Ζηλωτών μοναχών της Μονής Εσφιγμένου και της Νέας Αδελφότητας, με αφορμή την ανακαίνιση στο κονάκι-αντιπροσωπείο της μονής στις Καρυές.

Η Νέα Αδελφότητα προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας την εκκένωση του χώρου, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η ανακαίνισή του και το Μονομελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου τη δικαίωσε, καλώντας τους Ζηλωτές να τον εγκαταλείψουν.

Οι τελευταίοι, ωστόσο, με ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι δεν θα αποχωρήσουν -«εμείς οι 108 μοναχοί της ιστορικής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου ζωντανοί δεν θα παραδώσουμε ποτέ το κονάκι μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά-, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποτρέψουν επεισόδια.

Η Νέα Αδελφότητα έχει καταρτίσει μελέτη για την ανακαίνιση του κτίσματος στο οποίο στεγάζεται το κονάκι-αντιπροσωπείο στις Καρυές.

Η μελέτη έχει ήδη εγκριθεί από την Ιερά Κοινότητα, το ΚΕΔΑΚ και τη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ μέσω της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με ποσό 1,3 εκατ. ευρώ.

Οι 3-4 Ζηλωτές μοναχοί που εγκαταβιούν στο κονάκι-αντιπροσωπείο ενημέρωσαν τη Μονή Εσφιγμένου και με ανακοίνωσή τους χθες αρνούνται να απομακρυνθούν, τονίζοντας χαρακτηριστικά «μολών λαβέ».

Σημείωση Romfea.gr: Από το βράδυ της Τετάρτης δύο περιπολικά βρίσκονται έξω από το κονάκι της Μονής Εσφιγμένου.

Εμφανίσεις: 141935
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!