Κοζάκοι της Μαύρης Θάλασσας στο Άγιον Όρος

kozakoi

ROMFEA.GR | Κοζάκοι από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, πραγματοποιήσαν πρσκύνημα στο Περιβόλι της Παναγίας.

Οι Κοζάκοι ντυμένοι με τις στολές τους, επισκέφθηκαν 10 μοναστήρια και Σκήτες του Αγίου Όρους, όποως την Μονή Παντελεήμονος, την Μονή Βατοπαιδίου, την Μονή Χιλανδαρίου και το Σεραϊ.

Να σημειωθεί ότι οι Κοζάκοι προσκυνητές θαύμασαν τον Ηγούμενο της Μονής Παντελεήμονος, ο οποίος παρότι 99 χρονών ακούραστος συμμετέχει στην ζωή της Μονής.

Οι Κοζάκοι της Μαύρης Θάλασσας

Με την καταστροφή του κράτους τους, πολλοί Ζαποροζιανοί Κοζάκοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του ποταμού Δούναβη και έγιναν γνωστοί ως Κοζάκοι της Μαύρης Θάλασσας.

Άλλοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή βόρεια από τη Θάλασσα του Αζόφ και έγιναν γνωστοί ως Κοζάκοι του Αζόφ.

Μερικοί από αυτούς τους Κοζάκους μετεγκαταστάθηκαν αργότερα στη στέπα του Κουμπάν, η οποία αποτελούσε κρίσιμο έρεισμα για τη ρωσική επέκταση στην περιοχή του Καυκάσου.

Κάποιοι όμως περάσανε το Δούναβη (σε περιοχή που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) και δημιούργησαν ένα νέο θύλακα πριν ενωθούν ξανά μ' αυτούς του Κουμπάν.

Στα τέλη του 1778 ο νέος θύλακας αριθμούσε περίπου 12.000 Κοζάκους.

Η εγκατάστασή τους στα σύνορα με τη Ρωσία εγκρίθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αφού οι Κοζάκοι ορκίστηκαν επίσημα να υπηρετούν τον σουλτάνο.

Ωστόσο, η εσωτερική σύγκρουση στις τάξεις των Κοζάκων σχετικά με το νέο καθεστώς υποταγής καθώς και οι πολιτικοί χειρισμοί της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, οδήγησαν σε διάσπαση των Κοζάκων.

Μία μερίδα Κοζάκων επέστρεψε στη Ρωσία και χρησιμοποιήθηκαν από το ρωσικό στρατό για να επανδρώσουν νέα στρατιωτικά σώματα, στα οποία κατατάχθηκαν επίσης Αρβανίτες και Τάταροι της Κριμαίας.

Όμως μετά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1787-1792, οι περισσότεροι από αυτούς ενσωματώθηκαν στο θύλακα των Κοζάκων της Μαύρης Θάλασσας που μετακινήθηκε στις στέπες του Κουμπάν.

Οι περισσότεροι από τους Κοζάκους που παρέμειναν στο δέλτα του Δούναβη, επέστρεψαν στη Ρωσία το 1828 και δημιούργησαν το θύλακα των Κοζάκων του Αζόφ μεταξύ του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης.

Το 1860 όλοι τους επανεγκαταστάθηκαν στο Βόρειο Καύκασο και συγχωνεύθηκαν στο θύλακα των Κοζάκων του Κουμπάν.

kozakoi1

kozakoi2

Εμφανίσεις: 102824
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!