Υπερψηφίστηκε η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για Μονή Βατοπαιδίου

ImageΤη σύσταση μιας Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, που θα αναζητήσει τους πραγματικούς της ενορχηστρωτές και θα διερευνήσει ποινικές ευθύνες, πρότεινε στην Ολομέλεια της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας την συζήτηση που θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, απόψε τα μεσάνυχτα.

Η ψηφοφορία αναμένεται να επικυρώσει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν με τη σειρά τους ότι θα υπερψηφίσουν.

Διαφορετικές είναι ωστόσο οι εκτιμήσεις των κομμάτων, τόσο για την αναγκαιότητα σύστασής της, όσο και για τις προθέσεις των συμμετεχόντων.

Κατά το ΠΑΣΟΚ, στην Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε επί Νέας Δημοκρατίας και στο πόρισμα που εκείνη εξέδωσε, «ένοχος δεν υπήρξε τελικά και όλοι παραπλανήθηκαν», όπως ανέφερε η εισηγήτρια του κόμματος, Χρύσα Αράπογλου, κάνοντας λόγο για «μεθόδευση λήξης του σκανδάλου» από την τότε πλειοψηφία.

«Δεν έλαμψε η αλήθεια, οι ευθύνες δεν προσωποποιήθηκαν. Είναι μια αποτυχία» εκτίμησε για την προηγούμενη Εξεταστική και ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης.

«Ο στόχος της Εξεταστικής, είναι να ερευνήσει ουσιαστικά και σε βάθος όλες τις πτυχές του σκανδάλου» ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, σκιαγραφώντας την υπόθεση, ως «συντονισμένη επιχείρηση διοικητικής παρωδίας και πολιτικής τραγωδίας, που εξελίχθηκε σε μετακύλιση ευθυνών σε διοικητικούς παράγοντες».

Η υπόθεση, «δεν μπορεί να κλείσει χωρίς ενόχους και χωρίς τιμωρία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε με τόλμη την αλήθεια. Δεν έχουμε άλλο δρόμο» ανέφερε η κα Αράπογλου, αναφερόμενη στη συνέχεια, εκτενώς στην υπόθεση, προτάσσοντας, συν τοις άλλοις, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος με συντονιστή την Μονή Βατοπεδίου.

Ριζικά διαφορετικές υπήρξαν οι εκτιμήσεις του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας και προέδρου της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος διευκρίνισε πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης νέας Εξεταστικής, για να μην θεωρηθεί πως αποφεύγει την διαφάνεια, ή πως έχει κάτι να κρύψει.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, «αν συσταθεί η Επιτροπή θα κάνει μια τρύπα στον αέρα γιατί τα ζητήματα ερευνήθηκαν. Κι αν έρθει νέα Επιτροπή για να διερευνήσει εκ νέου όλη την υπόθεση εκ βάθρων, θα είναι θεσμικό ολίσθημα και θα δώσετε κακό παράδειγμα: Τι θα συμβεί αν για οποιαδήποτε έρευνα έρχεται μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν της αρέσει το πόρισμα, να βγάζει ένα άλλο; Πού πάνε τα κοινοβουλευτικά ήθη; Η παράδοσις;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Ενώ η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι προσεκτική, η εισηγήτρια του κόμματος μας μίλησε για όλους και για όλα - για βαλίτσες, μαύρο πολιτικό χρήμα. Η Επιτροπή μας, εξήτασε 122 μάρτυρες - πολλούς εξ αυτών δύο φορές, που προτάθηκαν στην πλειοψηφία του από την αντιπολίτευση. Και ουδείς ηρνήθη να εξεταστεί. Οιοδήποτε έγγραφο εζητήθη ήλθε. Εγώ ως πρόεδρος είχα πει επανειλημμένα, «αν θέλετε, έχουμε παράταση». Και ουδείς θέλησε παράταση. Και το είπα στην Ολομέλεια χωρίς καμία αντίδραση από τους βουλευτές που τώρα ζητούν την περαιτέρω έρευνα» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κος Μαρκογιαννάκης.

«Όσο βρήκαμε βαλίτσες στις προηγούμενες Επιτροπές, άλλο τόσο θα βρούμε και σ’ αυτήν» εκτίμησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος. Ο κος Σκυλλάκος θεώρησε πως σημαντικότερο από το ερώτημα «αν κάποιος πήρε λεφτά», είναι το ερώτημα, γιατί βοηθά το κράτος τις Μονές. Κάθε προσπάθεια διεκδίκησης της μοναστηριακής περιουσίας για λογαριασμό του Δημοσίου, προσκρούει στην άρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία λένε πως δεν είναι δυνατόν να αλλάξει το καθεστώς. «Και όταν κάποιος προσδοκά την εύνοια του Μητροπολίτη κάνει και πλάτες. Δεν μπορεί η μισή Χαλκιδική να ανήκει ή να διεκδικείται από το Άγιο Όρος» σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ. 

Το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση, για το ελάχιστο ενδεχόμενο να βαθύνει η έρευνα. Ωστόσο, δεν παραγνωρίζει πως «οι Εξεταστικές συγκροτούνται σε συνθήκες που γίνεται ολοκληρωτική επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων ενώ η κατάσταση χειροτερεύει άρδην για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Σ’ αυτές τις συνθήκες, φοβόμαστε ότι το χαρτί της διαφάνειας και της αντιμετώπισης της διαφθοράς, θα παιχτεί ως αποπροσανατολιστικό αντίβαρο απέναντι στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική. Έχει παιχτεί άλλωστε και παλαιότερα από την ΝΔ, όταν είχε σημαία την κάθαρση και τα σκάνδαλα» ανέφερε ο κος Σκυλλάκος.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης, κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα για «προσυνεννόηση προκειμένου να μην γίνει δεκτή η πρόταση του ΛΑΟΣ, να κληθούν στην Επιτροπή, ο τότε Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ή τουλάχιστον ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Αγγέλου (για να διευκρινιστεί η τύχη της επιστολής διαμαρτυρίας του Π. Ψωμιάδη κατά των ανταλλαγών), αλλά και ο τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση του dvd που ενέπλεκε τον όμιλο Πάπιστα». 

«Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ θέλησαν να αναλάβουν τις πραγματικές τους ευθύνες» εκτίμησε ο Αθ. Πλεύρης. «Αν η ΝΔ πίστευε στο πόρισμα που είχε βγάλει, όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε αίτημα για σύσταση προκαταρκτικής Επιτροπής, δεν θα φοβόσασταν, αλλά θα μπαίνατε στη μυστική ψηφοφορία. Και το ΠΑΣΟΚ δεν θα έλεγε ότι δεν φταίνε ο κος Φωτιάδης ή ο κος Δρυς. Πώς θα πιστέψουμε λοιπόν ότι είστε υπέρ της διαφάνειας; Ό,τι κόντρα είχαμε από την ΝΔ, την ίδια θα έχουμε από εσάς» ανέφερε ο βουλευτής απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης, εστιάστηκε περισσότερο στην εν γένει πολιτεία της Εκκλησίας και των μοναστηριών, που καταλήγουν κατά την άποψή του, να παραβιάζουν τους νόμους υπό το πρόσχημα της θείας εντολής.

«Η δικαστική διερεύνηση φαίνεται πως επιβεβαιώνει απόλυτα τα όσα αναφέραμε στο πλαίσιο της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής. Νοιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που βλέπουμε ότι το πόρισμά μας βοηθά τις δικαστικές αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσης. Ήδη είναι κατηγορούμενοι 30 εμπλεκόμενοι, μέλη γνωμοδοτικών συμβουλίων, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, συμβολαιογράφοι, κανείς απ’ τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.

Και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, μέχρι πρότινος, το Δημόσιο δεν είχε δηλώσει πολιτική αγωγή. Και προκαλεί εύλογα ερωτήματα, δυστυχώς επιβεβαιώνοντας κάποιες σκέψεις μας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, φροντίστε έγκαιρα να προασπίσετε τα δικαιώματα του Δημοσίου ορίζοντας πολιτική αγωγή» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΑ.Ο.Σ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

«Σήμερα ανοίγουμε ένα "γαϊτανάκι" εξεταστικών επιτροπών που θα μας πάρει όλο το χειμώνα, όλη την άνοιξη και μέρος του καλοκαιριού. Το θέμα είναι τι προσδοκούμε. Δύο είναι τα ζητούμενα. Πρώτον, εάν μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε να βρούμε λεφτά να επιστρέψουμε στο ταμείο του κράτους -διότι υπήρξαν κενά στην πρώτη εξεταστική- να φέρουμε λεφτά πίσω, οπότε αξίζει τον κόπο να το κάνουμε. Το δεύτερο είναι εάν θα πάει κάποιος φυλακή για παραδειγματισμό. Φοβούμαι πώς ούτε το ένα, ούτε το άλλο θα γίνει.Image

Επίσης τόνισε: «Τι πάμε να κάνουμε τώρα; Ανοίγουμε ξανά αυτή την ιστορία του Βατοπεδίου. Την ανοίξαμε τότε, όπως την ανοίξαμε, γιατί ήταν κυρίαρχο θέμα και απασχολούσε την κοινή γνώμη από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ήταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων. Ήταν μονοθεματικά τα δελτία. Τώρα, ούτε μονόστηλο δεν ανοίγει το Βατοπέδι... Εμείς το ανοίγουμε. Τι θα κάνουμε; Τη δουλειά εκείνων των εβδομάδων θα την πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων ή θα δούμε από εδώ και πέρα ό,τι δεν εξετάσαμε; Και δεν εξετάσαμε πολλά. Και δεν εξετάσαμε και πολλά με δική σας ευθύνη, γιατί όταν εμείς είπαμε να έρθει ο κ. Καραμανλής να μας πει τι ήξερε, πόσα ήξερε και τι έκανε, εσείς ψηφίσατε «όχι» τότε.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 00:19 - Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής, υπερψήφισε την πρόταση 128 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει εκ νέου την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

Η Ολομέλεια υιοθέτησε την πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, να συγκροτηθεί η Επιτροπή από 19 βουλευτές με σύνθεση κατ’ αναλογία του μεγέθους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών της την 15η Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Η πρώτη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής σε σώμα, ορίστηκε να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Εμφανίσεις: 35545
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!