Με διαδικαστικές αψιμαχίες σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή για I.M. Βατοπαιδίου

ImageΜε διαδικαστικές αψιμαχίες εγκαινιάστηκε σήμερα η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, με την ΝΔ να ζητά την εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την πλειοψηφία να απαντά, αμφισβητώντας το δικαίωμα συμμετοχής του επικεφαλής της ομάδας βουλευτών της ΝΔ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια. 

Τα ερωτήματα θα τεθούν υπόψη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ύστερα από σχετική απόφαση που ελήφθη, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και με εκπεφρασμένη την αντίθεση στην παραπομπή, εκ μέρους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. 

Το ΚΚΕ ψήφισε «λευκό». 

Το αίτημα της ΝΔ, όπως το εισήγαγε ο Ν. Δένδιας, επικαλείται τον Κανονισμό της Βουλής που αναγνωρίζει στις Εξεταστικές Επιτροπές ανακριτικά καθήκοντα και ορίζει την διεξαγωγή των διαδικασιών τους, με συγκεκριμένα άρθρα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος «αποκλείει στην ίδια ποινική υπόθεση να ασκήσουν έργα δικαστή, εισαγγελέα, ή γραμματέα, όποιοι εξετάστηκαν ως μάρτυρες στην ίδια υπόθεση». 

Δεδομένου - τόνισε ο κ. Δένδιας - ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αρ. Λαφαζάνης και Δημ. Παπουτσής, εξετάστηκαν ως μάρτυρες από την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, όφειλαν να υποβάλλουν δήλωση αποχής από τα καθήκοντά τους και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξαιρεθούν. 

Σημειώνεται πως η ΝΔ, πριν την συνεδρίαση, σε σχόλιό της έθετε ερωτηματικά αν η συμμετοχή των δύο βουλευτών οφειλόταν σε παράλειψη του ΠΑΣΟΚ, ή σε «πολιτική σκοπιμότητα» - και εντός της Επιτροπής, ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Ευρ. Στυλιανίδης πρόκρινε την εκδοχή της «γκάφας».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος θεώρησε διακριτές την νομική και την πολιτική προσέγγιση και αναγνώρισε το νομικό περιεχόμενο της ένστασης. 

«Οι δύο συνάδελφοι θα έπρεπε οι ίδιοι να ζητήσουν την εξαίρεσή τους», είπε.

«Δεν αποτελεί κώλυμα το να γνωρίζει κανείς μια υπόθεση, για να συμμετάσχει σε μια Εξεταστική Επιτροπή. Η ένσταση Δένδια έχει να κάνει προφανώς με την τιμωρία μου, που θέλησα να συμβάλω στην αποκάλυψη του σκανδάλου», τόνισε ο Δημ. Παπουτσής, ενώ ο Αργύρης Λαφαζάνης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το μεγάλο πολιτικό ζήτημα δεν είναι η συμμετοχή των δύο βουλευτών. Εμείς καταθέσαμε μαρτυρία στην Βουλή - και όχι στη Δικαιοσύνη. Δεν πήραμε θέση. Αν θεωρηθεί πως λειτουργούμε ως δικαστήριο, ούτε πρακτικά θα έπρεπε να εκδίνονται κάθε δύο ώρες, ούτε θα έπρεπε ο κ. Δένδιας, που έχει εκφράσει άποψη ως υπουργός και μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, να συμμετέχει στην Επιτροπή. Εφόσον ζητά την εξαίρεσή μας, ζητώ και την εξαίρεση του κ. Δένδια». 

«Στην προηγούμενη Επιτροπή συμμετείχαν άνθρωποι με σαφή εμπλοκή στο ίδιο το σκάνδαλο. Ο κ. Πεταλωτής ήταν ο καταγγέλων - εκείνος ανέδειξε το θέμα στην περιοχή του. Δεν είδα από την παράταξη της ΝΔ να βάζει θέμα ασυμβιβάστου τότε», παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης. 

«Πίστευα ότι πρόκειται περί σφάλματος. Τώρα, ίσως σε ορισμένους να έχει εισέλθει η αντίληψη ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με προκατασκευασμένη άποψη και αντιλήψεις και με την θέληση να επιβάλουν στην Επιτροπή τις προκατασκευασμένες αντιλήψεις τους», ανέφερε ο Ν. Δένδιας, απαντώντας στις βολές του ΠΑΣΟΚ. 

«Δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίζει τόσο προκλητικά και να προκαταλαμβάνει το ρόλο του κάθε βουλευτή», απάντησε η Χρύσα Αράπογλου (ΠΑΣΟΚ). 

«Το θέμα για τον κ. Δένδια είναι ανοιχτό - αν είναι δεοντολογικά σωστό να μετέχει ένας πρώην υπουργός σε μια Επιτροπή που θα διερευνήσει ευθύνες υπουργών. Καλό θα ήταν να επανέλθουμε εκ νέου σε χρόνο που θα συναποφασίσουμε, με εκπεφρασμένη και την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής, γιατί πιθανόν να προλάβει παρενέργειες», είπε.

«Κάθε μέρα ανακύπτουν νομικά θέματα. Αν κάθε μέρα πηγαίνουμε στο Νομικό Συμβούλιο, να το φέρουμε εδώ το Συμβούλιο», παρατήρησε ο Α. Πλεύρης. «Τουλάχιστον να συνεκτιμηθεί ότι θα επανεξετασθούν όλοι οι προηγούμενοι μάρτυρες, μεταξύ αυτών και οι κ.κ. Λαφαζάνης και Παπουτσής».

«Το κάνετε για να εξασφαλίσετε τον αποκλεισμό τους», παρατήρησε απευθυνόμενος προς τον κ. Πλεύρη, ο προεδρεύων Γρ. Νιώτης.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νομική στήριξη», επανήλθε ο Ν. Δένδιας. «Φροντίστε τουλάχιστον η διακοπή της Εξεταστικής να είναι ολιγοήμερη», είπε.

Κατόπιν της σχετικής ψηφοφορίας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για χρήση της νομικής συμβουλής της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, έγινε αποδεκτό.

Image

Εμφανίσεις: 44690
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!