Η Κυβέρνηση αρνείται να συναντήσει τους Αγιορείτες

ImageΗ σαρανταμελής Διπλή Σύναξη των Ηγουμένων και των Αντιπροσώπων των 20 Μονών του Άθω (ΕΔΙΣ) που συνεδρίασε εκτάκτως στις Καρυές είχε αποφασίσει ομόφωνα

στις 17.11.2009 τη συγκρότηση επιτροπής που θα συναντηθεί με τους συναρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να ζητήσει την εξαίρεση των Αγιορείτικων Μονών από τον φόρο ακίνητης περιουσίας και το Ε.Τ.Α.Κ.

 

Τότε, η Διπλή Σύναξη του Αγίου Όρους, εξέτασε ενδελεχώς τις προβλέψεις του νομοσχεδίου που προώθησε ήδη η κυβέρνηση με τίτλο «Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης των μεγάλων εταιρειών και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας».

 

Η επιτροπή συγκροτήθηκε από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Αρχιμ. Ελισσαίο και τους Αντιπροσώπους των Ιερών Μονών Μεγίστης Λαύρας Ιερομόναχο Νικόδημο, Αγίου Παύλου Γέροντα Νικόδημο και Οσίου Γρηγορίου Ιερομόναχο Φώτιο, οι οποίοι θα επεδίωκαν συνάντηση και με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.

 

Το νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπει τη φορολόγηση των εσόδων από τυχόν αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς και την αύξηση του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Ε.Τ.Α.Κ) από 1 σε 3 τοις χιλίοις της αξίας των ακινήτων.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι 20 Ιερέας Μονές είναι αντίθετες με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν έξω από το Άγιον Όρος, και ότι επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας η Διπλή Σύναξη του Αγίου Όρους (ΕΔΙΣ), που είχε συγκληθεί επανειλημμένες φορές κατά το παρελθόν έτος για την εξέταση του σοβαρού αυτού θέματος, είχε στείλει ειδική επιτροπή αποτελούμενη από Ηγουμένους και Αντιπροσώπους, η οποία είχε συναντηθεί με τον τ. Υπουργό Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη, με αποτέλεσμα να ψηφισθεί μεν ο νόμος, αλλά τελικά να εξαιρεθούν σιωπηρά οι μονές του Αγίου Όρους από την καταβολή του Ε.Τ.Α.Κ με τη δικαιολογία του ειδικού νομικού καθεστώτος της Αθωνικής Πολιτείας.

 

Όπως είναι γνωστό το Άγιον Όρος, διέπεται από ειδικό νομικό καθεστώς, κατοχυρωμένο συνταγματικά.

 

Να αναφερθεί επίσης, ότι με το άρθρο 105 (παραγρ. 1) του ισχύοντος Συντάγματος, ορίζεται ότι το Άγιον Όρος «είναι, σύμφωνα με το αρχαίο προνομιακό καθεστώς του, αυτοδιοίκητο τμήμα το Ελληνικού Κράτους».

 

Στην παράγρ. 5, εδ. β του άνω άρθρου ορίζεται ότι «με νόμο καθορίζονται .... τα τελωνειακά και φορολογικά πλεονεκτήματα του Αγίου Όρους», και με συνταγματική επιταγή και ειδικές ρυθμίσεις, επιβάλλονται τελωνειακές και φορολογικές απαλλαγές και όχι επιβαρύνσεις.

 

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr», και παρά τις επανειλημμένες επιστολές που εστάλησαν τόσο στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όσο και άλλους αρμόδιους Υπουργούς και διάφορους Βουλευτές, δεν υπήρξε καμιά απάντηση για τη συνάντηση που ζητήθηκε, πράγμα που, όπως πληροφορούμαστε, έχει δυσαρεστήσει ιδιαίτερα τις μοναστικές αρχές του Αγίου Όρους.

Εμφανίσεις: 44209
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!