Με επιτυχία η ετήσια σύναξη κληρικών της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 09 Μαΐου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Εκ της Αρχιεπισκοπής - 01.55
-
Ολοκληρώθηκαν, πριν λίγες ημέρες, με ιδιαίτερη επιτυχία οι εργασίες της Σύναξης των Κληρικών της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, που φιλοξενήθηκε στους χώρους της Κοινότητος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Southampton της Νοτιοδυτικής Αγγλίας.
Η Σύναξη διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου, του Ιερατικού Συνδέσμου «Άγιος Αθανάσιος», αλλά και του Ιερατικώς Προϊσταμένου του φιλοξενούντος Ναού, Πρωτοπρεσβυτέρου Βασιλείου Μαυρουδή, του Προέδρου της Κοινότητος κ. Νικολάου Χαννίδη και της λοιπής Επιτροπής.
Το γενικό θέμα της φετινής Συνάξεως ήταν «Η ανατομία της φυσιογνωμίας της διακονίας του Κλήρου και η διαχρονική προσφορά αυτού εις την Εκκλησίαν και τον κόσμον».
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εν λόγω συνάξεως και αυτό που την διαφοροποίησε με όλες τις προηγούμενες ήταν πως είχε την μορφή στρογγυλής τραπέζης, και δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν όλοι σχεδόν οι κληρικοί.
Σημαντικές ομιλίες δε, υπήρξαν και ως κηρύγματα κατά τις Θείες Λειτουργίες και τους Εσπερινούς που τελέστηκαν.
Η Σύναξη άνοιξε τις εργασίες της με την εισαγωγή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου, ο οποίος τόνισε το αγιογραφικό χωρίο «Άγιοι γίνεσθαι ότι εγώ Άγιος ειμί».
Στη συνέχεια αναγνώσθηκε η Εγκύκλιος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κυανέων κ. Χρυσόστομο.
Στο πλαίσιο του ειδικού θέματος περί της διακονίας του Ιερέως, αξίζει να αναφερθούν μερικά σημεία κάποιων εκ των ομιλιών, χωρίς όμως να παραληφθεί το γεγονός πως όλες οι ομιλίες ήταν μεστές νοημάτων με Ορθόδοξη Πνευματικότητα και ιδιαίτερη Εκκλησιαστική βαρύτητα, και ότι μία τόσο σύντομη περιγραφή δεν αποδίδει το κάλλος των λόγων και την ρεαλιστική εικόνα και αξία των ομιλητών, και είναι πιθανό να αδικήσει όλες εκείνες τις αξιόλογες παρουσίες.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ζαχαρίας, από το μοναστήρι του Έσσεξ, μίλησε για τον Ιησού Χριστό ως Υπόδειγμα για την ταπείνωση και τον Ιερέα ως φορέα Θείας Αποκαλύψεως.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μιχαηλίδης, από τον Απόστολο Ανδρέα στο Λονδίνο, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Ιερωσύνη ταυτίζεται με το Σώμα του Χριστού, είναι πορεία σταυρική και απαιτεί υπέρβαση της εγωκεντρικότητος.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Παβούρης, από τον Απόστολο Ανδρέα του Εδιμβούργου Σκωτίας, μίλησε για τα καθήκοντα του Ιερέως, την προσευχή, την συνεπή λειτουργική ζωή, την εξομολόγηση, την υπακοή, την μελέτη και την εμπειρία.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στον Θεό και τον Υιό – Λόγο ως πηγή Ιερατικής εξουσίας, ενώ σκιαγράφησε και τα όρια της εξουσίας ως διακονίας.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεωνάς Μπακάλης από τον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Λονδίνου, αναφέρθηκε στην σημασία της πραότητας και της γλυκύτητας του Ιερέως, αλλά και στην αγάπη μεταξύ των Κληρικών.
Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Σαλαπάτας, από τον Άγιο Παντελεήμονα Βορείου Λονδίνου, μίλησε για τις εικόνες και την συμβολή τους στη διαδικασία εμπέδωσης των αληθειών της πίστεως.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παπαβασιλείου, από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και τους Άγιος Πάντες Λονδίνου, αναφέρθηκε στην Ιερωσύνη ως προσφορά και την εικόνα του Ιερέως ως εικόνα του Χριστού.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Περσόπουλος, από το Γενέσιο της Θεοτόκου Νοτίου Λονδίνου, σε μία συγκινητική και μεστή Ορθοδόξων μηνυμάτων ομιλία, αναφέρθηκε στην Ιερωσύνη ως παρακαταθήκη από τον ίδιο Χριστό έως σήμερα μιλώντας για τον Άγιο Αμνό που βαστά ο Ιερέας κατά την χειροτονία του, και προσέθεσε πως η πτώση του Ιερέως σημαίνει τον κατακερματισμό του προσώπου του Κυρίου, ενώ έκλεισε περιγράφοντας την ανάγκη για αγάπη μεταξύ των Ιερέων, επισημαίνοντας πως οι Ιερείς πρέπει να είναι ο ένας «θεραπευτής» του άλλου.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Avraamy Neyman τόνισε πως η Ιερωσύνη είναι του Χριστού.
Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος Σάββας-Δαυίδ Βασιλειάδης, από τον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Λονδίνου, αναφέρθηκε στον Ιησού Χριστό αλλά και την Αποστολική διαδοχή, στους Επισκόπους και τους Ιερείς ως τα πρότυπα του νέου Ιερέως. Έκανε λόγο δε, και για τις υποχρεώσεις αλλά και τις ανάγκες του Ιερέως οι οποίες πρέπει να πηγάζουν από τον ρόλο του ως συνεχιστού του έργου των Αποστόλων.
Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος Παύλος Γρηγορίου, από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, Βορείου Λονδίνου, μίλησε για την σημασία της χρήσης των σύγχρονων μέσων πληροφορικής και του ίντερνετ, στην Ιερατική διακονία.
Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Κυπριανός Κωνσταντινίδης περιέγραψε με γλαφυρότητα τη ανάγκη για Εκκλησιαστική Τάξη και Ιεροπρέπεια, αλλά και την μελέτη του τυπικού.
Σημαντικές, επίσης, ομιλίες έκαναν ο Οικονόμος Ιωάννης Hookway, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωσήφ Παλιούρας, ο Αρχιμανδρίτης Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο Οικονόμος Κωνσταντίνος Γαριβαλδινός, ο Οικονόμος Νικόλαος Βερνέζος, ο Αρχιμανσρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Νικόλαος Σεργάκης, ο Οικονόμος Σαμουήλ Κουσπογένης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ian Graham, ο Αρχιμανδρίτης Avraamy Neyman, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γρηγόριος Παλαμάς Carpenter, ο Πρωτοπρεσβύτερος John Nankivell, ο Πρωτοπρεσβύτερος John Raffan, ο Ιεροδιάκονος Marcus Mitchell, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Φώτιος Μπίθας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Stephen Maxfield κ.α.
Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η απουσία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Διοκλείας κ. Καλλίστου λόγω υποχρεώσεώς του στο εξωτερικό, καθώς και του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Ephrem Lash και του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Αιμιλιανού Παπαδάκη για λόγους υγείας.
Τέλος, ως κύρια ομιλήτρια, καλεσμένη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων, η κ. Μαρία Βασιλειάδου, Διδάκτωρ Θεολογίας και Ιατρός, Διευθύντρια του Τμήματος Προαγωγής Ψυχικής Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ανάγκη, σύμφωνα και με σχετικές επισημάνσεις του ίδιου του Κλήρου, για την απόκτηση των απαραίτητων εκείνων δεξιοτήτων που θα καθιστούν τον Κληρικό ικανό να διαχειριστεί και να παραπέμψει κατάλληλα περιπτώσεις ψυχικής παθολογίας στις ειδικές ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και που θα καθιστούν και τον Ιατρό ικανό να παραπέμψει στον Κληρικό τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν ανάγκη πνευματικής καθοδήγησης.
Οι Κληρικοί της Συνάξεως είχαν την ευκαιρία, συν τοις άλλοις, να επισκεφθούν την πόλη και τον Καθεδρικό Ναό του Winchester, της πρώτης πρωτεύουσας της Αγγλίας, όπου θαύμασαν το κάλλος του Ναού και με έκπληξη διαπίστωσαν πως ο Ναός είχε τμήμα με Βυζαντινές εικόνες, ενώ απόλαυσαν μία περιηγητική διαδρομή με πλοιάριο στα νερά του λιμανιού του Southampton, εκεί από όπου ξεκίνησε το μοιραίο παρθενικό ταξίδι του, την Τετάρτη, 10 Απριλίου 1912, ο ιστορικός Τιτανικός.
- Εμφανίσεις: 120732